“Ziua de 9 februarie 2011 e momentul în care se pune în aplicare planul de «reformare » al ministrului Daniel Funeriu, care, în opinia mea, va duce la distrugerea iremediabilă a sistemului de educaţie”, susţine Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta spune că punerea în practică noului act normativ va duce la reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, începând chiar de anul acesta. Mai mult, afirmă el, cadrele didactice vor avea venituri mai mici, pentru că nu li se vor mai deconta cheltuielile de transport.

Dar iată câteva din noutăţile aduse de lege:

– Începând cu anul şcolar 2012 – 2013, clasa pregătitoare va fi inclusă în ciclul primar. 4 Clasa a IX-a va fi “lipită” de gimnaziu, începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011 – 2012.

– Examenul de bacalaureat se va schimba începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a IX-a în anul şcolar 2012 – 2013, respectiv din 2016. Acesta va consta în mai multe probe de evaluare a competenţelor.

– La admiterea în liceu, 70% din notă va reprezenta portofoliul educaţional (care va conţine, printre altele, media de la clasele V-IX), plus rezultatul evaluării naţionale, iar 30%, un examen care va fi dat separat. Această nouă metodă de evaluare va fi aplicată de la generaţia de elevi care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011 – 2012.

– Instituţiile de învăţământ superior trebuie să închidă specializările şi programele de studii neacreditate sau care nu au fost autorizate să funcţioneze provizoriu. Universităţile care nu se supun noii reglementări vor intra în lichidare.

-Statul va aloca fiecărui nou născut echivalentul a 500 de euro în scop educaţional, într-un cont de depozit deschis pe numele copilului, banii putând fi scoşi numai de către titular la vârsta de 14 ani. Suma va fi folosită exclusiv pentru finanţarea studiilor.

-Profesorii universitari sunt obligaţi să se pensioneze la 65 de ani, iar cei care au trecut de această vârstă pot rămâne la catedră doar în baza unui contract de colaborator.

-Minorităţile naţionale vor studia istoria şi geografia României în limba maternă, după manuale şi programe speciale.

-Părinţii vor avea dreptul să se implice în deciziile şcolii, respectiv în consiliile de administraţie. Ei vor lua parte la toate deciziile importante, inclusiv la cele legate de partea opţională a curricumului şcolar. Părinţii sunt obligaţi să se asigure că odraslele lor merg la cursuri. În caz contrar, aceştia riscă amenzi de până la 1.000 de lei sau vor fi nevoiţi să presteze muncă în folosul comunităţii.

-La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorilor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie.

Ori rector, ori parlamentar

Conform prevederilor noii Legi a educaţiei, rectorii de universităţi care sunt şi parlamentari trebuie să opteze pentru una dintre aceste funcţii, nemaiputând să le ocupe pe amândouă. Astfel, aleşii Nicolae Robu (Universitatea Politehnică Timişoara), Ecaterina Andronescu (Universitatea Politehnică Bucureşti), Ştefan Drăgulescu (Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara) şi Florian Popa (Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti) au termen o lună pentru a alege una din funcţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News