Peste 15.000 de persoane din zonele riverane Dunarii au fost evacuate, pana miercuri dimineata, cel mai afectat fiind judetul Dolj, unde si-au parasit locuintele mai mult de 10.000 de oameni. Peste 40 la suta dintre persoanele fugite din calea apelor au fost cazate in unitati scolare si sanitare, in corturi sau pe pontoane plutitoare, iar restul la rude sau cunostinte. Revarsarea apelor Dunarii a afectat 148 de localitati, din 12 judete, 848 de case si 3.944 de gospodarii si anexe gospodaresti.

Guvernul a decis acordarea unui ajutor pentru familiile stramutate din propria locuinta, in valoare de 1,5 milioane lei vechi pentru fiecare membru de familie. De acest sprijin vor beneficia familiile stramutate din noua judete: Braila, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Ialomita, Mehedinti, Olt si Tulcea.

O alta masura luata de Executiv vizeaza acordarea de ajutoare umanitare, in valoare de 350 de miliarde lei vechi. Distribuirea se va face prin intermediul prefecturilor din judetele calamitate.

In satul Manastirea, din Calarasi, oamenii isi strang lucrurile din calea Dunarii

Dunarea “inghite” incet, dar sigur satele din judetul Calarasi. Dupa Spantov, Stancea sau Chiselet, inundate aproape complet, a venit randul satului Manastirea. In Manastirea autoritatile au inceput evacuarea, in timp ce in Spantov oamenii au fost abandonati total. Nu au primit nimic de mancare, unii dintre ei ajungand sa manance melci culesi de pe camp.

Agitatia pusese, ieri, stapanire peste satul Manastirea, din judetul Calarasi. Apa era la mai putin de 5 kilometri de sat, tinuta de un dig de pamant, proiectat doar pentru agricultura, nicidecum pentru debitul marit al Dunarii. Dupa cum estimau autoritatile, in 24 de ore jumatate de sat ar putea sa fie sub apa. Apa ar fi trebuit sa depaseasca nivelul drumului principal cu aproape un metru si jumatate. Unele case, insa, sunt chiar si la doi metri sub nivelul acestui drum, existand pericolul ca acestea sa fie acoperite in totalitate de Dunare. Autoritatile au anuntat evacuarea, iar oamenii nu au intarziat sa se conformeze.

“Scoatem tot ce avem in casa si ducem cu caruta la cumnata mea intr-un sat care e ceva mai sus”, ne-a spus in graba Mihai Vatea, de 49 de ani. Locuieste impreuna cu sotia si cu cei doi fii Florin si Marian, de 20, respectiv 16 ani. Din intreaga familie, doar Florin, baiatul mai mare, este angajat. “Sunt tamplar in Oltenita. Stransesem bani pentru ca in vara aveam de gand sa construiesc un gard nou si sa refac intreaga fatada a casei. Sper sa nu fie nevoie sa o ridicam din nou”, ne spune plin de speranta Florin. Situatia familiei lui poate fi intalnita in aproape orice gospodarie din Manastirea. Multi oameni lucreaza cu ziua, siguranta zilei de maine fiindu-le asigurata de munca la camp. “Locuiesc cu fetita de 7 ani, cu sotia si cu mama. Am scos mobila, vesela, animalele. Vom abandona lemnele sau pasarile”, ne-a spus Costel Tup, de 33 ani, in timp ce incarca mobila intr-un camion. In Manastirea jandarmii si militarii s-au pus la dispozitia localnicilor in totalitate. Acestia ii solicitau ieri fie pentru a fi ajutati sa-si mute lucrurile la rudele care locuiesc in zone mai sigure, fie in zona de campare, stabilita pe un deal din apropiere.

Daca in Manastirea oamenii sunt doar in stadiul in care isi strang lucrurile din calea Dunarii, in Spantov, sinistratii au fost abandonati, fiind lasati sa moara de foame. Dupa ce au fost evacuati, cei mai multi dintre sateni au fost cazati in cateva zeci de corturi militare montate de soldati pe un deal din apropierea comunei. Cu toate acestea, nimeni nu putea spune cu exactitate numarul celor care ajunsesera pe aceasta colina.

Forfota se impletea cu disperarea. Masinile Armatei aduceau incontinuu oameni impreuna cu bunurile lor. Dupa ce coborau, sinistratii, multi dintre ei cu lacrimi in ochi, isi cautau abatuti un loc in corturile cazone. Unii si-au aprins imediat focuri in fata locuintelor improvizate. Cu ochii lucind a durere, oamenii erau deja resemnati cu gandul ca si-au pierdut casele. O parte dintre ei fugisera cu o noapte inainte din calea apelor doar cu hainele pe ei si cu animalele mari. Cei care au avut, au plecat la rudele din alte sate apropiate. Cine nu, au urcat aici, pe deal.

Unde, timp de o noapte si o zi, nimeni nu le-a dat nimic de mancare. “De luni de cand au sosit aici si pana marti seara, acesti oameni nu au primit hrana. Primaria, Prefectura, nimeni nu le-a adus nimic. Dramatic este ca printre ei se afla si foarte multi copii”, a povestit unul dintre membrii echipei medicale, care a participat la vaccinarea refugiatilor.

O parte din casele aflate intr-o zona joasa din centrul comunei Spantov, in satul Stancea, se prabusisera deja dupa ce mai mult de jumatate de zi au stat acoperite cu apa aproape complet.

Sinistratii din Spantov, Calarasi, nu si-au parasit animalele si mobila in voia apelor revarsate ale fluviului 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News