Cei mai afectaţi sunt bătrânii, şomerii, mamele cu copii mici şi bugetarii + 681.558 de persoane cu handicap, sportivii (indemnizaţiile lor scad cu 25%), tinerii căsătoriţi (eliminată prima de căsătorie), săracii (eliminate subvenţiile pentru căldură), proprietarii cu mai mult de o casă (impozitare suplimentară), românii cu depozite în bancă (impozitarea dobânzilor) TOTAL – 15.000.000
Pensionarii plâng pentru că nu ştiu cum îşi vor mai duce bătrâneţea de pe o zi pe alta, iar mamele se întreabă ce le vor mai pune copiilor pe masă, după ce vor avea indemnizaţiile micşorate.
Să nu mai vorbim de şomeri, care habar n-au pe unde să scoată cămaşa, ori de persoanele cu handicap, care şi aşa n-au bani să-şi plătească medicamentele sau să se trateze în condiţii decente.
Reducerile se aplică până în decembrie
Şi totul, din cauza “mai-marilor” ce nu au ştiut să gestioneze situaţia, reuşind “performanţa” de a aduce România în buza prăpastiei economice, într-un moment în care mulţi sperau că mai avem şi noi şanse să ne îndreptăm spre normalitate.
“După calculele mele, măsurile decise de guvern afectează 15 milioane de români”, a declarat ieri politicianul Victor Ponta. Micşorările salariale se vor aplica până în luna decembrie.
Ei lucrează la stat, dar le merge foarte bine!
Nici vorbă de disperarea şi de sărăcia specifice bugetarilor români la câteva companii din judeţul Sibiu la care statul este acţionar!
Şefii de la Romgaz şi Transgaz din Mediaş trăiesc pe picior mare şi sfidează cu neruşinare criza. Monitorul de Sibiu a dezvăluit lefurile uriaşe din cele două societăţi. La Romgaz, cei mai mulţi bani, 32.630 de lei pe lună, îi ia directoarea Maria Elekes.
Pe lângă aceasta, alţi opt angajaţi de la Romgaz Mediaş se bucură de lefuri mai mari de 20.000 de lei. Situaţia nu este deloc de neglijat nici la Transgaz, unde cea mai mare leafă brută aferentă lunii martie este de 27.705 lei şi a fost încasată de Ioan Deac, director de direcţie în cadrul companiei. Salariile se menţin ridicate chiar şi mai spre coada ierarhiei. Pe locul zece al celor mai mari salarii de la Transgaz este unul de 14.925 lei. (Elena Matei)
Specialiştii susţin că Boc nu a avut dreptate:Criza nu e calamitate!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a specificat chiar că recesiunea nu e deloc un motiv ca statul să nu îşi respecte obligaţiile, precum acordarea ajutoarelor sociale. “Invocarea acestui articol este o găselniţă stupidă”, a declarat, pentru Radio RFI, avocatul Gheorghe Piperea, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept Bucureşti.
Inspectorii şcolari, ameninţaţi cu demiterea
“Inspectorii au fost anunţaţi de ministrul educaţiei, Daniel Funeriu (foto), la videoconferinţa care a avut loc astăzi (n.r. – ieri)”, au declarat surse citate de NewsIn. Peste un milion de angajaţi la stat vor intra în grevă pe 31 mai şi pe 1 iunie, în semn de protest faţă de măsurile anticriză anunţate de guvern.
CFR şi TAROM renunţă la grevă
Sindicaliştii CFR şi TAROM au anunţat ieri că nu vor mai face grevă pe 31 mai, cum era stabilit, pentru că angajaţilor din aceste companii nu le vor fi scăzute lefurile.
Iată deciziile luate de Guvern
Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare la data publicării prezentei legi prevede decontarea integral de la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale, bugetele locale sau, după caz, bugetele fondurilor speciale, se reduce cu 25%
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se diminuează cu 15%
Drepturile băneşti privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care se stabilesc după data intrării în vigoare a legii, se diminuează cu 15%
Nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari (pensia minimă) se stabileşte anual şi poate fi modificat, în raport cu evoluţia indicatorilor macroeconomici.
Începând cu drepturile lunii iunie, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată se diminuează cu 15%.
La determinarea cuantumului brut al pensiilor ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei.
Nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere sau la trecerea în rezervă
Dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se mai aplică.
Pensiile speciale se vor recalcula şi o parte vor fi eliminate
Se impozitează tichetele cadou, de creşă, de vacanţă şi de masă
Se impozitează dobânzile la depozite şi conturi curente
Persoanele care deţin mai mult de o casă vor plăti impozit mărit până la 200%, în funcţie de numărul acestora
Procentul deductibil pentru drepturi de autor scade de la 40% la 20%.