Aceștia spun că afacerea lor le este pusă în pericol odată cu adoptarea legii, și că sunt în pericol să își închidă afacerile din România,întrucât noile prevederi sunt foarte dure.
”Impactul devastator al noii Legi 321 care va intra în vigoare în câteva săptămâni. Pentru cota de 51% marfă provenită din lanțul scurt, noua lege prevede un termen de grație de 6 luni și elaborarea unei hotărâri de Guvern. În schimb, pentru dispozițiile care privesc activitatea retailerilor, legea va intra în vigoare la 3 zile după publicare. Toți comercianții vor fi obligați să se încadreze în termenul de plată de 7 zile calendaristice pentru produsele proaspete – toate alimentele care nu sunt conservate prin sterilizare, deshidratare, congelare sau afumare, cu excepția refrigerării. Prin urmare, managementul stocului de marfă – adică ciclul expunere – vânzare – va trebui optimizat, pentru ca magazinele să poată susține fluxul financiar extrem de strict prevăzut în lege. Vă prezentăm pe scurt câteva dintre prevederile noii Legi 321 care vor avea un impact negativ considerabil asupra comerțului și, în cele din urmă, asupra consumatorilor:
- Schimbarea regulilor jocului (din nou) în timpul jocului înseamnă renegocierea contractelor și a bugetelor anterior încheiate și previzionate pentru întregul an financiar. Este necesar un efort uriaș al resursei umane pentru a modifica în câteva săptămâni toate contractele aflate în desfășurare.
- Livrarea la magazin cu aviz și transmiterea facturii în centrală trebuie să se facă în timp util deoarece magazinele nu au acces la prețul de achiziție. Furnizorii au nevoie de sisteme informatice performante ca să poată gestiona eficient procesul, altfel vor fi excluși din circuitul comercial de rigorile legii – amenda ajunge și până la 100.000 lei.
- Retailerii nu mai pot factura servicii, așa că furnizorii vor avea nevoie să își creeze foarte rapid și o capacitate logistică adecvată – depozite climatizate, mijloace auto termo-controlate, ambalare standard, buletine de analiză etc. Comercianții, în marea lor majoritate, nu își vor mai putea permite nici mercantizarea suplimentară. Astfel, din magazine vor dispărea foarte probabil și display-urile, degustările, chiar și frigiderele de la furnizori, începând cu berea și terminând cu lactatele și înghețata”, se spune în comunicatul reprezentanților marilor magazine.
De cealaltă parte producătorii români salută adoptarea legii și spun că în acest fel,aceștia își vor putea vinde marfa mult mai ușor și românii vor putea consuma produse autohtone.
Legea este acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis,care are termen până pe 15 iulie să îi dea drumul la publicare în Monitorul Oficial sau să o retrimită Parlamentului pentru revizuire.
Citește și:
- Legea supermarketurilor, adoptată. Din toamnă, produsele românești invadează rafturile
- Legea supermarketurilor ar putea fi extinsă la orice produs românesc
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!