Concret, mai mulți eurodeputați au cerut conducerii Parlamentului European să înceapă urgent demersurile pentru ”demiterea” celor 73 de deputați europeni pe care îi are acum Marea Britanie, aceasta fiind a doua țară ca număr de mandate după Germania, ea fiind la egalitate cu Franța.
”Este imperios necesară retragerea cât mai rapidă a deputaților englezi din Parlament și alocarea mandatelor către celelalte state membre. Nu se mai justifică prezența lor în forul european atâta timp cât s-a decis prin vot că țara lor nu mai trebuie să fie membră a Uniunii Europene. Până vor fi demiși și mandatele lor alocate celorlalte state, ar trebui ca aceștia să nu aibă drept de vot,nici în comisii nici în plen. Ei nu mai au cum să decidă pentru cetățenii europeni,atâta timp cât s-au plasat în afara acesteia”, spun euro aleșii.
Parlamentul European este alcătuit din 751 de deputaţi aleşi în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.
Mandatele din Parlament sunt alocate în funcție de populația fiecărui stat membru. Femeile reprezintă puțin peste o treime. Deputații din Parlamentul European sunt grupați în funcție de afinitatea politică, nu după naționalitate.
Un deputat european are un salariu de 7.000 de euro lunar, o sumă pusă la dispoziție petru cheltuieli cu cabinetul parlamentar de 22.000 de euro lunar,300 de euro sunt bani e cazare pentru o zi.
La acești bani se adaugă gratuitatea transportului cu avionul sau alt mijloc de transport din țara de origine la Bruxelles sau Strasbourg, plus alte facilități, bani plătiți de cetățenii Uniunii Europene.
FOTO: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!