„Ne exprimăm disponibilitatea de a vă pune la dispoziţie, în cadrul programelor de pregătire, specialişti din diverse zone de activitate ale instituţiilor de credit, cu scopul de a familiariza reprezentanţii puterii judecătoreşti cu specificul şi particularităţile produselor financiar bancare şi a activităţii bancare în general (inclusiv din perspectiva mecanismelor prin care băncile obţin sursele de finanţare pentru acordarea împrumuturilor în valută)”, se arată în scrisoarea adresată de către domnul Steven van Groningen, în calitate de preşedinte al CPBR, Consiliului Superior al Magistraturii şi spre ştiinţă Ministerului Justiţiei, Institutului Naţional al Magistraturii şi celor 15 Curţi de Apel.
Teama „facturilor de plată”
Băncile se văd încolțite în momentul de față, iar toate neajunsurile pe care le-au provocat în ultimii ani încep să se întoarcă împotriva lor, sunt de părere debitorii.
„După niște ani în care băncile și-au cam făcut de cap în România, în același an au început să se întâmple lucruri la care băcnile nu se așteptau. Printre acestea menționez legea dării ăn plată, și faptul că judecătoriile au început sa dea câștig de cauză clienților în tot mai multe dosare”, a declarat Adriana Necula, reprezentanta GCCC.
Dacă anul trecut nu erau decât o cauză sau două câștigate pe înghețarea cursului la data acordării creditului, băncile s-au trezit la jumătatea anului cu aproape 120 de procese câștigate, din care 32 sunt definitive.
„Băncilor încep să le revină facturile la plată, încet ce-i drept, dar vin. Și este și greu pentru că băncile au de partea lor case de avocatură foarte puternice, iar noi nici nu ne mai permitem avocați. Pentru că acest fenomen ia amploare acum încep să devină foarte speriate”, a mai spus Necula.
Imixtiune în justiție
„Demersul CPBR este o încercare de influenţare a justiţiei, prin invitarea magistraţilor la programe de „pregătire” în domeniul bancar, o tentativă de imixtiune în actul de justiţie şi, nu în ultimul rând, notăm atitudinea faţă de magistraţii consideraţi, în viziunea domnului Van Groningen, insuficient instruiţi pentru a judecă dosarele în care sunt implicaţi împrumutaţii la bănci, în special cei împrumutaţi în franci elveţieni”, declară reprezentanții Grupului Clienților de Credite în CHF.
Potrivit lor, Van Groningen se referă la magistraţii care au dat câştig de cauza împrumutaţilor în procesele pe care aceştia le au cu băncile în cauzele de îngheţare a cursului valutar, cu denominarea sau nu în moneda naţională, mai ales în procesele ce au că obiect contractele de credit în franci elveţieni.
Debitorii cu credite în franci elvețieni consideră că actul de justiţie nu poate fi asimilat cu nici un fel de imixtiune în activitatea vreunei instituţii de credit sau de altă natură. „Scrisoarea domnului Van Groningen este, din punctul nostru de vedere, o culme a presiunilor pe care sistemul bancar din România le face sistematic asupra tuturor instituţiilor statului, de ani de zile, pentru protejarea intereselor bancare, pentru continuarea abuzurilor fără echivalent în alte ţări pe care băncile le practică asupra debitorilor, şi mai ales asupra împrumutaţilor în franci elveţieni (CHF). De ani de zile asistăm la un lobby deosebit de agresiv al sistemului bancar împotriva oricărei legi sau iniţiative menite să aducă normalitate şi echilibru în relaţia client-banca”, au mai declarat clienții băncilor.