Averea Casei Regale s-ar ridica undeva la 200 de milioane de euro și este compusă din două domenii întinse în Prahova și Arad,  la care se adaugă zeci de hectare de pădure, cabane, terenuri în zone muntoase, dar și o vilă în Elveția. Toate proprietățile din România i-au aparținut lui Mihai I sau Casei Regale până când statul comunist a lăsat monarhia fără proprietăți. De administrarea lor se ocupă acum Principele Radu, soțul Principesei Margareta, fiica cea mare a Regele Mihai (grav bolnav în Elveția) și a Reginei Ana, înmormântată sâmbătă la Curtea de Argeș.

Castelul Peleș nu poate fi vândut

În prezent, Casa Regală a României deţine Domeniul Regal Sinaia, retrocedat în 2008, şi Domeniul Regal Săvârşin, retrocedat în 2001. Aici, la Săvârșin, județul Arad, este și reședința de vacanță a membrilor familiei regale. Cât despre Domeniul de la Sinaia, din acesta fac parte Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor.

Castelele sunt administrate de Muzeul Național Peleș care plătește o chirie anuală între 120.000 și 200.000 de euro, în funcție de încasări. Numai valoarea Castelului Paleș, care nu poate fi înstrăinat de monarhie pentru că este bun de patrimoniu administrat special, ar fi de peste 150 milioane de euro. Prin comparație, castelul Bran a fost evaluat la 140 de milioane de dolari.

În plus, Regele Mihai I mai deţine aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal, proprietăţi care i-au fost retrocedate. Toate acestea ar ridica averea familiei la aproape 200 de milioane de euro.

Cu toate acestea, membrii monarhiei au problemele cu lichiditățile, în condițiile în care apropiați ai Casei Regale au propus public ca statul român să finanțeze cu 4,5 milioane de euro în fiecare an activitățile monarhiei.
Încă de anul trecut, după o operație gravă a Regelui Mihai, reprezentanții Casei Regale au recunoscut că  acesta suferă de un cancer de piele, dar şi de leucemie cronică, atât el, cât și soția sa, fiind cazați de atunci în reședința elvețiană din Aubonne. Starea lui de sănătate este atât de gravă încât Regele nu a putut asista nici la înmormântarea soției sale de la Curtea de Argeș.

De atunci, Margareta a fost declarată Custodele Coroanei. Numai că, apropiați ai Familiei Regale ne-au dezvăluit că aceasta este o fire candidă și boemă care nu are răbdare să se ocupe de problemele administrative. Așa că principesa l-a mandatat pe soțul său, Radu Duda să se ocupe de administarea averii. Fostul actor, a dovedit că este coordonatorul Casei Regale și la funerariile de sâmbătă dedicate Reginei Ana, când orice problemă apărută i se raporta lui și nu Principesei Margareta.

Catelul Savarsin

Urmărește-ne pe Google News