Procurorii Parchetului General și ai Direcției Naționale Anticoprupție (DNA) nu au rezolvat încă marile enigme din anchetele ce privesc Hexi Pharma, compania care dilua concentrația dezinfectanților care trebuia să ucidă microbii din spitalele. Anchetatorii Parchetului General au dificultăți să probeze ineficiența, dar și modul exact în care concentrația biocidelor, așa cum se numesc care trebuie să elimine bacteriile din sălile de operații și de tratament, era subțiată.

În schimb, procurorii anticorupție nu au găsit încă destinația finală a milioanelor de euro care erau transferate prin contul unui offshore cipriot.

Reamintim aici că în legătură cu grupul de firme deținute de Dan Condrea, decedat într-un accident rutier pe 22 mai, sunt deschise două anchete. Una vizează diluarea dezinfectanților și este realizată de procurorii Parchetului General. A doua, are în vedere fapte de mită, evaziune fiscală și spălare de bani și este condusă de anchetatori de la DNA.

Se așteaptă rezultatele din străinătate în Dosarul Hexi Pharma

Conform unor informații pe care ni le-a oferit o sursă implicată în Dosarul Hexi Pharma, până în acest moment ancheta Parchetului General nu a reușit să rezolve enigmele importante ale cazului: modul în care firma dilua biocidele pe care le trimitea spitalelor sau eficiența acestora. Pe de altă parte, reprezentanții companiei susțin că nu există nicio probă că angajații companiei diluau produsele.

Angajații companiei au precizat în fața procurorilor Dosarului Hexi Pharma că ei nu au primit ordine să dilueze biocidele și că ei, personal, nu au asistat la astfel de operațiuni. Că erau doar zvonuri, bârfe în acest sens, dar nimic concret. Însă, o parte dintre salariați, dar și managerul Flori Dinu, au lăsat să se înțeleagă că dacă diluarea s-a întâmplat, operațiunile s-au făcut doar de Dan Condrea.

De altfel, Nicu Dinu, soțul lui Flori Dinu, a declarat miercuri seara în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 unde era prezent și Cătălin Tolontan, jurnalistul care a dezvăluit neregulilele de la Hexi Pharma, că Dan Condrea i-ar fi spus soției sale cu două zile înainte de startul scandalului că produsele firmei erau diluate.

Procurorii nu cred în varianta ca doar mortul este de vină și așteaptă rezultatele testelor din străinătate care să dovedească sau nu eficiența produselor. Dacă dezinfectanții vor ieși ineficienți, întreaga conducere va fi pusă sub acuzare pentru zădărnicerea luptei împotriva bolilor, riscând maximum doi ani de închisoare.

Au dispărut banii din offshore-uri

Pe de altă parte, nici ancheta DNA nu a rezolvat enigma banilor. Deși procurorii anticorupție nu au dorit să comenteze cazul, reprezentanți ai companiei Hexi Pharma ne-au transmis că nu a fost găsită nicio tranzacție care să fie considerată mită pentru vreun director de spital în vederea achiziționării biocidelor firmei.

Mai mult, nici cele aproape 20 de milioane de euro, plimbate de-a lungul anilor prin offshore-uri nu au fost găsite în investiții în firmă, dar nici în posesia lui Dan Condrea sau a familiei sale.

Urmărește-ne pe Google News