Potrivit ultimei situații prezentate de Ministerul Sănătății, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie gripa a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (București, Constanța, Iași) cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în unele județe.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii a fost de 108.240, cu 12.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 23.7% mai mare față de cel din săptămâna precedentă.

În aceeași săptămână, la nivel național au fost 543 de cazuri de gripă și 33 de cazuri de infecții respiratorii acute severe, ambele fiind mai multe față de perioada similară a sezonului trecut.

În ultimele zece zile, au fost raportate încă opt decese, astfel că numărul total al deceselor provocate de virusul gripal de la începutul sezonului 2017 – 2018 a ajuns la 16.

Astfel, în ultimele zece zile au murit: un bărbat de 66 de ani din Bihor, confirmat cu virus gripal tip B, un bărbat de 50 de ani și altul de 40 de ani, din Mures, un bărbat de 73 de ani, din Iași, o fetiță de 8 ani, din Neamț, o femeie de 66 de ani din Iași, un bărbat de 78 de ani, din Dâmbovița și un alt bărbat de 62 de ani, din Iași. Toți aceștia erau nevaccinați antigripal și au avut virus gripal de tip A.

Cele mai multe cazuri de gripă – 63 – s-au înregistrat la Constanța, însă în acest județ nu a fost niciun deces din cauza virusului gripal.

Un număr mare de cazuri de gripă – 38 – s-a înregistrat în județul Iași, unde au fost însă și patru decese. În județele Bihor și Dâmbovița, s-au înregistrat câte 11 și respective 10 cazuri de gripă, dar și câte un deces.

În județul Olt, au fost 13 cazuri de gripă, fără niciun deces, iar în București, au fost 115 cazuri de gripă și un deces.

Cele mai multe decese – patru – s-au înregistrat în județul Iași, urmat de Mureș cu două decese și județele Sălaj, Neamț, Maramureș, Hunedoara, Harghita, Dâmbovița, Cluj, Botoșani, Bihor și municipiul București, cu câte un deces.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că în România nu este epidemie de gripă, ci sunt doar focare locale de gripă, cum ar fi la Iași, București și Constanța.

Potrivit ministrului, la această oră mai sunt disponibile 135.884 de doze de vaccinuri, iar până acum au fost deja efectuate peste 826.000 de vaccinări.

Conform medicilor, gripa este o boală acută infecţioasă foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană – direct prin tuse sau prin strănut și indirect prin obiecte proaspăt contaminate.

Simptomele gripei sunt febră 39-40 Grade Celcius, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizică, congestionarea faringelui, răguşeală până la afonie, tuse frecventă uscată obositoare, inapetenţă, greţuri și vărsături.


Citește și Temperaturile de vară din timpul iernii duc la slăbirea organismului și apariția unor boli grave


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News