160 de organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni au cerut parlamentarilor care au susținut propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații să-și retragă numele de pe document.

Pe lângă cei doi inițiatori, propunerea este semnată de alți 30 de parlamentari: PNL (20) și PSD (10).

„Pe scurt, propunerea legislativă ar împiedica sau ar îngreuna semnificativ procesul prin care orice organizație neguvernamentală poate sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibilă nelegalitate a unor acte emise de instituțiile publice”, se arată în comunicat.

Bani și vechime

Libertatea a scris că propunerea respectivă prevede introducerea de condiții suplimentare pentru ONG-urile care vor să atace în instanță acte administrative:

  • achitarea unei cauțiuni de 1% din investiția contestată – maximum 50.000 de lei,
  • domeniul în care se face contestația să fie cuprins în obiectul de activitate al asociației sau fundației,
  • o vechime de cel puțin 2 ani.

Semnatarii protestului menționează și faptul că modificările legislative introduc răspunderea patrimonială a membrilor consiliului director în cazul în care instanța va emite o decizie definitivă de respingere a cauzei.

„Contravine principiilor unui stat democratic”

„Propunerea legislativă duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale și, în esență, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic”, subliniază organizațiile semnatare.

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea societății civile de a-și exercita misiunea de a proteja interesul public și se aliniază tendințelor iliberale din alte țări europene.

Comunicat ONG-uri:

„Codul de procedură civilă reglementează deja, într-un mod acoperitor, abuzul de drept procesual”, se mai arată în documentul asumat de cele 160 de ONG-uri.

O altă lege „restrictivă”, trimisă la promulgare

Organizațiile neguvernamentale atrag atenția că o altă inițiativă legislativă, votată săptămâna trecută în Senat și trimisă la promulgare, restrânge termenele în care instituțiile neguvernamentale pot contesta documentațiile de urbanism.

Pentru autorizațiile de construire, termenul scade de la șase luni/un an la 60 de zile, iar pentru documentațiile de urbanism – de la cinci ani, cât prevede legislația actuală, la un an.

O petiție prin care i se cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament actul normativ a strâns 17.000 de semnături pe platforma declic.ro.

Textele de fundamentare a celor două propuneri legislative descriu un climat social în care organizațiile neguvernamentale sunt inamici ai interesului public, utilizând un limbaj acuzator și profund nepotrivit pentru o societate democratică.

Comunicat ONG-uri:

Vezi şi cum poți să înfiinţezi un ONG!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News