Autoritățile impun acum carantină totală sau parțială în cel puțin 27 de orașe din întreaga țară, aceste restricții afectând până la 165 de milioane de oameni, conform calculelor CNN.
Între timp, oficialii de la Beijing au lansat exerciții de testare în masă, au închis școli și au impus carantină pentru mai multe clădiri rezidențiale, în încercarea de a ține infectările sub control. Aceste acțiuni au stârnit temeri de cu privire la o carantinare ca cea din Shanghai, astfel că oamenii au început să golească supermarket-urile.
În urma carantinării din districtul Chaoyang din Beijing, de această săptămână, rezidenții din peste 40 de blocuri de apartamente nu au putut să-și părăsească locuințele.
Shanghai se află în centrul celui mai mare focar, raportând peste 10.000 de cazuri noi pe zi. Autoritățile au răspuns cu un lockdown la nivel de oraș care a durat săptămâni, obligându-i pe toți cei 25 de milioane de locuitori ai centrului financiar să stea izolați în case.
Pe tot parcursul pandemiei, China a respectat o strategie strictă „zero-Covid”, care folosește lockdown-uri, testări în masă și sigilarea frontierelor pentru a controla virusul. Varianta Omicron pune însă sub semnul întrebării sustenabilitatea strategiei.
Cazurile din China au început să crească în martie, ajungând în curând la cea mai gravă criză pe care a văzut-o țara de la focarul inițial din Wuhan, la începutul anului 2020.
Campania de testare în masă din Beijing a acoperit aproape 20 de milioane de locuitori, aproximativ 90% din populația orașului. O altă rundă de testare la nivel de oraș este planificată pentru 27-30 aprilie.