În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate, notează Mediafax.ro.

Mai apoi, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon și a provocat pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat de zbor, care fusese deturnat, s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania.

Până în prezent, obiectivul precis al teroriștilor a rămas necunoscut, la fel ca împrejurările în care s-a produs catastrofa.

2.977 de oameni nevinovați au murit în urma atentatelor, iar peste 6.000 au fost răniți.

„Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri”, a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia, conform sursei citate.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au remodelat profund Statele Unite, transformând-o dintr-o țară în care pacea era starea normală, într-una blocată într-o stare permanentă de război.

În cei 25 de ani scurși după războiul din Vietnam și până la 11 septembrie 2001, Statele Unite au fost implicate în războaie scurte, cu o durată măsurabilă în zile. Primul Război din Golf a durat 43 de zile, Bombardamentele NATO în Iugoslavia s-au terminat după 78 de zile, notează sursa citată.

După 11 septembrie, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurși de la atentate.

SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de glob, din Pakistan în Libia. Niciunul dintre aceste conflicte nu a fost, însă, soluționat până acum.

Victoriile de pe câmpul de luptă au fost urmate de eșecuri pe termen lung. Statele Unite au slăbit foarte mult organizația teroristă al-Qaida în mai multe țări, slăbiciune de care a profitat Statul Islamic.

Flagelul islamic s-a răspândit și în alte regiuni din lume, precum în Filipine, Indonezia sau în ţările din zona africană a Sahelului. Potrivit Mediafax, talibanii au fost alungaţi de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenţi. Saddam Hussein a fost înlăturat în Irak şi Moammar Gadhafi în Libia, dar regimurile lor dictatoriale, dar stabile, au creat condiţiile pentru izbucnirea de războaie civile în ambele ţări.

Aproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale.


Citește și VIDEO / Prima zi de școală. La marginea Capitalei, o fată studioasă învață la lanternă!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News