„La ce temperatură ați setat termostatul?”. Aceasta este întrebarea momentului în Europa, scrie cotidianul american.
Pentru unii oameni, reducerea temperaturii în casă este o încercare disperată de a economisi bani, după creșterea dramatică a prețurilor la energie.
Alții fac pur și simplu economie de energie pentru că nu vor ca Europa să se confrunte cu o penurie de combustibil în toiul iernii și pentru că vor să ajute în acest conflict al Occidentului cu Rusia lui Putin.
Evident, problemele energetice ale Europei pălesc prin comparație cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde Rusia a atacat în mod repetat infrastructura pentru a tăia căldura și energia electrică și pentru a face viața mai grea milioanelor de localnici.
Însă și efectele resimțite dincolo de Ucraina sunt semnificative. Chiar și în Europa de Vest, relativ bogată, oamenii fac economii la căldură, iar unii dintre cei mai vulnerabili oameni o închid complet.
Germania: „Fiecare kilowatt-oră economisit ajută”
Termostatele din multe birouri din Germania au fost coborâte la 19 grade Celsius, în conformitate cu reglementările guvernamentale. Dacă angajații stau în picioare sau sunt activi, temperatura poate fi coborâtă cu încă un grad.
Pentru cei care au locuri de muncă unde depun o activitate fizică intensă – utilizarea uneltelor electrice, ridicarea de greutăți, săparea și tăierea – legea impune o temperatură de 12 grade Celsius.
„Fiecare kilowatt-oră economisit ajută puțin la ieșirea din dependența de aprovizionarea cu gaze rusești”, se arată în noul regulament, cunoscut sub numele de „Ordonanța pentru asigurarea aprovizionării cu energie prin măsuri eficiente pe termen scurt”.
Unele camere ale clădirilor publice, inclusiv zonele comune unde oamenii nu stau prea mult, cum ar fi holurile și coridoarele, nu sunt încălzite deloc. Există excepții pentru spitale, cămine de bătrâni și școli.
„Din punctul de vedere al productivității, angajatorul trebuie să aibă, de asemenea, un interes ca angajații să nu sufere de hipotermie”, a declarat pentru Deutsche Welle Anette Wahl-Wachendorf, vicepreședintă a unei asociații care reprezintă medicii specializați în medicina muncii.
Ea a recomandat ceai cald, plimbări la prânz, pături și două perechi de șosete.
Oficialii germani speră ca sectorul public să servească drept „bun exemplu” pentru privați. Oricum, pentru casele private, măsurile sunt mai blânde – reducerea temperaturii este încurajată, dar nu obligatorie.
Nu același lucru se poate spune despre blocurile de locuințe publice și private, unde încălzirea este controlată la nivel central. Asociațiile de locuințe din Berlin au decis să asigure încălzirea doar până la 17 grade Celsius pe timp de noapte și 20 de grade în timpul zilei.
Jutta Hartmann, de la Asociația Germană a Locatarilor, a declarat pentru RTL News că a considerat această măsură inutilă, având în vedere creșterea costurilor de încălzire.
„Nu vedem nicio necesitate, deoarece chiriașii doresc în mod natural să economisească”, a spus ea.
Franța: de ce o temperatură de 19 grade Celsius?
Atunci când Franța și-a dezvăluit planul de economisire a energiei pentru această iarnă, prim-ministra Élisabeth Borne a declarat că o temperatură de 19 grade Celsius va fi „regula”.
Ea se baza, aparent, pe un regulament introdus pentru prima dată în timpul crizei petrolului din anii 70, care stipulează că în locuințele cu încălzire centrală, temperatura ar trebui să fie menținută la o medie de 19 grade Celsius.
Teoretic, companiile ar putea fi sancționate cu amenzi de mii de dolari dacă își supraîncălzesc spațiile, deși nu există niciun semn că această politică este aplicată.
Este, de asemenea, puțin probabil că poliția va bate la ușa parizienilor. Guvernul se bazează pe bunăvoința cetățenilor săi, scrie Washington Post.
Sunt așteptate unele economii la energie și mulțumită măsurilor recent introduse pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice – spre exemplu, interzicerea lămpilor de căldură în aer liber, pe terasele restaurantelor și cafenelelor.
În Paris, terasele, care erau aglomerate inclusiv în timpul iernilor din pandemie, au fost în mare parte pustii în timpul valului de frig de săptămâna trecută.
Franța a instituit un sistem de alarmă în cazul unei crize, care ar urma să alerteze rezidenții și companiile atunci când situația devine critică.
În acest caz, autoritățile ar urma să reducă căldura în clădirile publice la 18 grade Celsius. Companiile ar putea fi obligate să reducă temperatura interioară cu două grade Celsius în timpul orelor de vârf.
Pentru a scăpa de frig, unii europeni au decis să petreacă iarna în regiunile mai însorite ale continentului, inclusiv în Spania. Dar și Spania a impus economii. Mai întâi, la consumul de aer condiționat pe timpul verii, iar acum, la încălzirea spațiilor, pentru care a impus o temperatură maximă: 19 grade Celsius.
Economii extreme în Marea Britanie
După cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, în care temperaturile au depășit 38 de grade Celsius, Marea Britanie a avut o lună noiembrie blândă, înainte de a trece la un decembrie cu ploi înghețate și zăpadă.
Recent, Londra a dat drumul unei campanii publice de informare sub sloganul „Totul se adună”. „Oprirea caloriferelor atunci când nu vă aflați într-o cameră poate economisi 70 de lire (80 de euro) pe an”, spune guvernul, printre altele.
Oficialii britanici sunt însă îngrijorați și de faptul că oamenii își sacrifică sănătatea pentru a reduce factura la încălzire. Guvernul recomandă, prin urmare, ca oamenii să încălzească încăperile pe care le folosesc frecvent la o temperatură cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius.
„Purtarea câtorva straturi subțiri de haine este mai bună pentru a păstra căldura (corpului) decât purtarea unui singur strat gros”, mai spun oficialii, care îi îndeamnă, de asemenea, pe cetățeni să consume mâncare și băuturi calde.
Marea Britanie nu este cunoscută pentru vremea extremă, dar temperaturile din această iarnă au coborât deja sub zero grade, în timpul unui val de frig. O situație dramatică pentru cele aproximativ trei milioane de familii cu venituri mici, care fac eforturi financiare mari pentru a-și încălzi locuințele.
Guvernul a decis să ajute cu subvenții în acest sens, astfel că factura lunară a unei gospodării medii a ajuns la aproximativ 208 lire (236 de euro). Dar chiar și așa, aceasta are o valoare dublă față de factura de anul trecut.
Sarah Chapman, reprezentanta Băncii de alimente Wandsworth, din sudul Londrei, și-a manifestat îngrijorarea cu privire la situația persoanelor cu probleme financiare care aleg să facă economie la încălzire.
„Ne întâlnim cu oameni care literalmente nu au nimic pe contor”, a spus ea.
„Luminile se sting, frigiderul este scos din priză, iar ei pierd și puțina mâncare pe care o au în frigider. Familiile locuiesc într-o singură cameră, pentru a face economii la căldură și lumină. Riscurile pentru sănătate sunt uriașe”, a spus ea.
Unele organizații caritabile au pus la dispoziția persoanelor cu probleme financiare spații încălzite, unde acestea își pot petrece o parte a zilei.
ivryernest • 25.12.2022, 20:05
„La ce temperatură ați setat termostatul?” Asta e pe românește ? Nu cred...