Poliția Națională Spaniolă a dezmembrat o organizație criminală care a folosit datele personale ale victimelor pentru a efectua escrocherii, după ce a analizat 1.600 de plângeri.
Membrii grupării au obținut documente de la un număr mare de oameni cu ajutorul unor reclame pe pagini web bine cunoscute și portaluri de oferte de locuri de muncă și închirieri imobiliare, în principal închirieri de vacanță.
Conturile bancare ale victimelor au ajuns astfel sub controlul persoanelor anchetate, care au produs prin falsificare, fără știrea titularilor, peste 1.620.000 de euro.
Ofițerii au reținut 21 de persoane, dintre care 17 cetățeni români cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. Ancheta a durat mai bine de doi ani.
Cei arestați sunt acuzați de infracțiuni de înșelăciune, falsificare de documente, spălare de bani, uzurparea stării civile și apartenența la o organizație criminală.
La cele trei percheziții efectuate în San Fernando de Henares și Coslada au fost găsite mai multe carduri bancare, carduri telefonice de la diverse companii, două vehicule de ultimă generație și aproximativ 75.000 de euro în numerar.
Cum se derula escrocheria
Când victimele au contactat platformele pentru a accesa un job, care ulterior s-a dovedit a fi fals, au furnizat fotografii cu cartea de identitate. Documentele au fost folosite pentru a deschide conturi în diferite bănci. Escrocii au folosit apoi aceste conturi pentru a depune venituri din închirieri, de asemenea frauduloase.
Ulterior, escrocii au retras banii din bancomate sau i-au transferat în alte conturi. Această metodă face imposibilă identificarea reală a autorilor, deoarece conturile-țintă ale acestor escrocherii sunt pe numele unor terți care nu știu de existența lor. Într-o singură zi, românii au obținut până la 15.000 de euro din diverse conturi.
Organizația avea centrul operațional în Coslada și avea o structură perfect definită, în care fiecare dintre persoanele care o alcătuiau își îndeplineau sarcinile în mod coordonat.
Operațiunea poliției s-a încheiat cu arestarea celor 21 de persoane, iar ancheta rămâne deschisă, fiind posibil să existe mai multe victime, dar, de asemenea, și mai multe persoane implicate în aceste infracțiuni.
Foto ilustrativă: EPA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro