“În prezent, la grupa mare de la grădiniţă avem 200.000 de copii, iar cei care termină clasa zero sunt 183.000. Cea mai mare cerere de locuri la clasa pregătitoare este, bineînţeles, în Bucureşti şi în oraşele mari, dar nu trebuie să se creeze panică, întrucât unii părinţi vor prefera să îşi dea copiii direct în clasa întâi”, ne-au declarat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.
Posibilul deficit de 17.000 de locuri va fi acoperit de inspectoratele şcolare judeţene, prin înfiinţarea de noi clase în unele unităţi şcolare. Acesta e ultimul an în care e posibilă înscrierea copiilor în clasa întâi, de anul viitor clasa zero devenind obligatorie.
În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august inclusiv. Pentru cei născuţi între 1 septembrie şi 31 decembrie, e nevoie de o evaluare psihosomatică. Părinţii pot să completeze cererile de înscriere pentru clasa pregătitoare între 24 februarie şi 14 martie.

Au început simulările

Elevii de a VIII-a au susţinut ieri simularea la română pentru evaluarea naţională. La primul subiect, s-a dat un text la prima vedere.
Copiilor li s-a cerut să găsească câteva sinonime, să identifice diftongi, să selecteze un epitet şi o repetiţie, să menţioneze două trăsături ale genului liric şi să explice semnificaţia a patru versuri. La cel de-al doilea subiect, au avut un text despre Maramureş, la care existau mai multe cerinţe.
La ieşirea de la test, copiii au spus că subiectele au fost uşoare, pesemne că rezultatele dezastruoase din anii trecuţi le-au dat de gândit celor din comisia de evaluare.

Urmărește-ne pe Google News