Dark Web rămâne un mediu atractiv pentru afaceri și activități ilicite, conform ofițerilor de la Interpol Global Complex for Innovation. Date fiind anonimitatea, prețurile scăzute și strategia orientată pe client, Dark Web le oferă infractorilor posibilitatea să comunice și să participe la tranzacții comerciale, cumpărând și vânzând diferite produse și servicii, inclusiv kit-uri malware pentru mobil.
Acest malware mobil este oferit spre vânzare în pachete software, soluții individuale și instrumente complexe, ca acelea dezvoltate de firme specializate. Malware-ul mobil este, de asemenea, un „subiect de interes” în magazinele furnizorilor, pe forumuri și în social media.
„De-a lungul anului, aceștia au fost amenințarea principală și nu vedem o schimbare a acestei tendințe. Infractorii cibernetici profită de faptul că cele mai multe dispozitive nu primesc actualizările sistemelor de operare sau le primesc târziu și sunt, așadar, vulnerabile în fața unor exploit-uri vechi, binecunoscute și ușor de găsit”, spune Roman Unuchek, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab USA.
Mai mult, vedem că peisajul mobil devine puțin cam aglomerat pentru infractorii cibernetici, iar ei încep să interacționeze mai mult cu lumea de dincolo de smartphone-uri. Specialiștii anticipează că, în 2017 vom vedea atacuri majore asupra unor componente IoT, lansate de pe dispozitive mobile.
”Internetul întunecat” face parte din reţeaua globală de internet, însă pentru a putea fi accesat este nevoie de un software special. Site–urile şi alte servicii online pot fi accesate cu ajutorul unui browser precum în cazul reţelei de internet normale.
Navigarea în internetul întunecat este posibilă cu ajutorul unor programe precum Tor, Freenet şi I2P, cel mai popular fiind Tor.
Tor asigură intimitate şi anonimitate, dat fiind că transmite mesaje printr–o reţea de computere special configurate şi conectate între ele. Mesajele transmise sunt criptate astfel încât fiecare computer ştie doar despre dispozitivul care transmite mesajele şi cel care le primeşte.
Troienii bancari pentru dispozitive mobile: o amenințare în creștere
În 2016, peste 305.000 de utilizatori din 164 de țări au fost atacați cu troieni bancari pentru mobil, comparativ cu peste 56.000 de utilizatori din 137 de țări, anul trecut. Rusia, Australia și Ucraina sunt în top 3 țări afectate în ceea ce privește procentul utilizatorilor atacați de troieni bancari pentru mobil, raportat la toți utilizatorii afectați de malware mobil.
Mulți dintre troienii bancari pentru mobil au evoluat pentru a evita noile mecanisme de securitate Android și au fost capabili să fure date personale chiar și din cele mai recente versiuni ale sistemului de operare. În același timp, dezvoltatorii de troieni bancari pentru mobil își îmbunătățesc creațiile permanent. De exemplu, o serie de viruși a reușit ca, în afară de substituirea aplicațiilor obișnuite de banking, să redirecționeze utilizatorii de la site-urile instituțiilor financiare către pagini de phishing.