„O statistică privind numărul la zi al notificărilor privind darea în plată arată arată că 99% dintre ele vin de la persoane fizice. Trendul a fost descrescător începând cu luna iulie. Sunt 6.000 de debitori. În practică 755 de persoane au notificat mai mult de un credit”, a spus Voinea în cadrul conferinţei organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România cu ocazia lansării Raportului economic pentru România 2017.

Potrivit lui Voinea, 93% dintre notificări sunt pentru credite în valută, iar 40% dintre ele fiind în franci elvețieni. „Două treimi din aceste credite sunt neperformante şi pe deplin provizionate la momentul emiterii notificării. 76% dintre ele au fost acordate în perioada 2007-2008. Mai mult de 90% dintre ele aveau o valoare a creditului care mai rămăsese de plătit mai mare decât valoarea la zi a garanţiei”, a declarat viceguvernatorul băncii centrale.

Adoptată în prima parte a anului trecut, legea dării în plată a panicat piața bancară, oficialii din acest segment ieșind în fața publicului cu diferite studii alarmante, care mai apoi s-au dovedit a fi neîntemeiate. Legea prevede că orice consumator, persoană fizică, care are un credit garantat cu ipotecă cu o valoare mai mică de 250.000 echivalent euro la momentul contractării, pentru un imobil cu destinaţia de locuinţă, poate opta să predea casa băncii în schimbul ştergerii creditului rămas de plată, printr-o notificare transmisă instituţiei de credit în acest sens

Urmărește-ne pe Google News