Printre motivele invocate de cele 18 organizații se numără „lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern”, cât și lipsa avizului Consiliului Economic și Social. Libertatea a relatat vineri că legea spune că avizul CES e obligatoriu, dar premierul Cîțu susține că nu e nevoie de el.

„Considerăm că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituționale, iar aprobarea acestuia este un demers care servește mai degrabă intereselor politice. Chiar dacă înțelegem și susținem necesitatea dezvoltării comunităților locale, credem că modalitatea de legiferare aleasă de Guvernul României este abuzivă și necorespunzătoare”, transmit organizațiile semnatare.

Asociațiile contrazic motivele invocate de premier pentru aprobarea programului, printre care „lipsa infrastructurii la nivel local”, și transmit că sunt cereri de finanțare prin precedentul Plan Național de Dezvoltare Locală care nu au fost soluționate.

„Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt, care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului”, subliniază organizațiile.

În final, organizațiile amintesc că primul PNDL a fost adoptat prin procedură parlamentară după ce a fost dezbătut timp de doi ani.

Reacția Avocatului Poporului

Contactată de Libertatea, Renate Weber a declarat că petiția se află la Serviciul Contencios Constituțional, însă soluționarea ei este condiționată de publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial. 

„Deocamdată, ordonanța nici nu e publicată în Monitorul Oficial. După ce Guvernul depune OUG la Parlament și după publicarea în MOf ea intră în vigoare și produce efecte. Petiția privind sesizarea de neconstituționalitate e în lucru la noi și, probabil, că spre sfârșitul săptămânii vom avea un răspuns. Condiția este ca OUG să fie publicată în MOf, altfel ea nu există”, a spus Renate Weber.

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, controversatul Program Național de Investiții „Anghel Saligny”, care a stat la baza scandalului din Coaliție. USR-PLUS a boicotat ședința și a cerut demisia premierului Florin Cîțu, ca urmare a demiterii lui Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției. Premierul l-a revocat miercuri pe Stelian Ion pentru că nu a avizat Programul „Anghel Saligny”.

Programul Național „Anghel Saligny” presupune investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale, pentru realizarea de drumuri, canalizări și infrastructură de gaze. În timp ce USR-PLUS acuză că acesta este un program similar celui prin care fostul lider PSD Liviu Dragnea distribuia bani către primarii partidului și o „invitație la furt”, PNL și UDMR spun că programul este necesar pentru modernizarea mediului rural.

Urmărește-ne pe Google News