Imbatranirea e un proces firesc pentru organism, iar incercarea de a o stopa nu este doar zadarnica, ci si daunatoare. Insa putem sa luam masuri pentru a imbatrani frumos si pentru a diminua efectele neplacute ale inaintarii in varsta.
1 Imbatranirea frumoasa depinde de luarea unor masuri, preferabil de la o varsta frageda:
2 Atitudinea este esentiala. Daca avem o atitudine pozitiva si incercam sa ne bucuram de fiecare clipa, vom avea un tonus mult mai bun.
3 Descarcarea emotionala e necesara. Fiecare trebuie sa poata impartasi cu cei dragi bucuriile si neimplinirile vietii.
4 Credinta nu inseamna neaparat religie. Marea problema a epocii noastre e deconectarea de la sensul adevarat al vietii. Alergam dupa castiguri materiale si constatam dupa un timp ca, de fapt, ne lipseste implinirea sufleteasca.
5 Zambetul solicita mai putini muschi faciali decat incruntarea. Zambind mai des, vom simti bucurie in suflet.
Dragostea ajuta la mentinerea tineretii. O relatie frumoasa, armonioasa, de iubire ne face mai buni, ne aduce fericire si ne ajuta sa vedem viata in roz.
6 Sexul implineste o relatie. Reprezinta un schimb important de energie intre parteneri. In plus, s-a dovedit stiintific ca partidele amoroase ajuta la intarirea sistemului imunitar.
7 Miscarea fizica ne mentine in forma. Un trup care nu se misca suficient e ca un automobil parcat mereu in garaj – se deterioreaza repede. Sportul practicat regulat – inotul, gimnastica, tenisul, mersul pe jos – este, prin urmare, important.
8 Respectarea ciclului munca – odihna. Prea multa munca in defavoarea odihnei inseamna dezechilibru.
9 Iesirile in natura sunt importante pentru buna functionare a organismului. Insa trebuie sa avem grija sa nu ne expunem in exces la frig sau soare – gerul si razele UV ne pot imbatrani pielea.
10 O alimentatie care sa includa legume si fructe. Foarte importante sunt rosiile si morcovii (intaresc ficatul si contracareaza efectele radicalilor liberi).
11 Postul de scurta durata. O zi pe saptamana putem renunta la mancare, band, in schimb, apa si sucuri de fructe. Astfel organismul scapa de toxine.
12 Apa e o magazie de energie. Un pahar baut dimineata, pe stomacul gol, e bun pentru organism. Cel mai bine e sa punem apa intr-un vas de lemn, lut sau sticla si sa o lasam la fereastra. Astfel, apa inmagazineaza energia cosmica.
13 Fumatul trebuie evitat, pentru ca elibereaza radicalii liberi in trup, lezeaza plamanii si ficatul si blocheaza fluxul sangvin in regiunea fetei (e valabil si in cazul fumatorilor pasivi).
14 Alcoolul in exces este daunator. Ficatul si sistemul nervos sunt cele mai afectate. Totusi, s-a descoperit ca persoanele care consuma cantitati mici de alcool isi pot prelungi viata.
15 Plantele medicinale, legumele si fructele pot fi folosite pentru pastrarea aspectului tanar. Castravetii taiati felii si pusi pe fata, in special pe pleoape, ajuta la reducerea ridurilor. Tot pentru riduri sunt bune sucul de castraveti, untul de cacao si untul de aloe vera (se maseaza fata, se lasa, ca o masca, timp de o ora, apoi se inlatura cu apa). Ceaiul negru contracareaza efectele radicalilor liberi prin continutul mare de flavonoizi.
16 Homeopatia ajuta la crearea unui echilibru intre trup si suflet. Remediile individualizate adauga forta vitala organismului.
17 Acupunctura stimuleaza energiile profunde ale organismului. Punctele importante sunt la meridianele ficat si rinichi. Unele puncte locale de la nivelul fetei ajuta la relaxarea muschilor si, prin urmare, la diminuarea ridurilor.
18 Masajul fetei. Cu buricele degetelor, folosind miscari circulare, lente, se maseaza de la frunte spre barbie. Se maseaza apoi si scalpul. Practicat dimineata si seara, acest exercitiu ajuta la drenarea fetei si cresterea fluxului sangvin in zona.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat