Din 15 februarie, în România va începe vaccinarea populației cu vaccinul AstraZeneca, recomandat persoanelor între 18 și 55 de ani, urmând să fie deschise 180 de noi cabinete de vaccinare.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca vor fi deschise astfel: București (22), Alba (3), Arad (4), Argeș (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistrița-Năsăud (2), Botoșani (3), Brăila (2), Brașov (5), Buzău (3), Călărași (2), Caraș-Severin (2), Cluj (10), Constanța (6), Covasna (2), Dâmbovița (4), Dolj (6), Galați (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomița (2), Iași (8), Ilfov (2), Maramureș (4), Mehedinți (2), Mureș (5), Neamț (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiș (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3).

Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui județ, precizează CNCAV.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani.

Comunicat CNCAV, remis pe 4 februarie:

Reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinare au precizat, pe 4 februarie, că există „posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice” și că „intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”.

Înscrierea pentru vaccinare se va face din 10 februarie și se adresează celor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a II-a, respectiv cei cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, a informat CNCAV.

Modalitățile de programare la vaccinare sunt atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât și prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.

Primele doze au ajuns duminică în România

Prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca – 81.600 de doze – a ajuns duminică la Institutul „Cantacuzino“, de unde vaccinurile au fost distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iași și Timișoara, în București rămânând doar 600 de doze.

România ar urma să primească, pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin împotriva COVID de la AstraZeneca, conform autorităților. Pentru luna februarie, România va primi în jur de 800.000 de doze, a precizat premierul Florin Cîțu.

Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser persoanelor de peste 18 ani. Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu AstraZeneca, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.

Prima decizie în acest sens a fost luată pe 28 ianuarie de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.

Totodată, Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul AstraZeneca din cauza „datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.

De asemenea, și Africa de Sud a decis să amâne campania de vaccinare, după ce un studiu a arătat că serul de la AstraZeneca nu este foarte eficient împotriva mutației sud-africane.

Urmărește-ne pe Google News