Proiectul de Lege privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România este în dezbaterea Senatului, la comisia de transporturi.

Marius Sorin Bota, vicepreședinte al Comisiei de Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților a adresat o serie de întrebări reprezentanților Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și a făcut câteva amendamente la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea art.9 din Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.

Un amendament se referă la sancționarea tuturor utilizatorilor de infrastructură publică rutieră din România, indiferent că sunt români sau străini, în cazul în care sunt prinși fără a avea achitată rovinieta, și nu doar a celor români cum era stipulat în varianta adoptată de Senat.

Când s-a făcut Ordonanța 15, în  2002, nu eram în Uniunea Europeană și nu funcționau acordurile bilaterale, la nivel de poliție, în vederea transmiterii amenzilor, așa cum funcționează de când suntem membri UE. În cadrul procedurii de monitorizare a modului de încasare a rovinietei, am sesizat în textul legii că scrisem la nivelul lui 2002, că se aplică pentru românii care utilizează infrastructura națională, deși este folosită și de alți cetățeni, nu doar de români. Astfel, un străin, dacă nu plătește această taxă, merge mai departe, iese din țară, nu poate fi amendat de autoritățile române. În 2002 nu eram în UE, nu existau acordurile semnate cu celelalte state europene și nici nu aveam acces la bazele de date privind domiciliul cetățenilor comunitari”, a explicat Bota.

El a menționat că, în Ungaria, de exemplu, dacă un român nu plătește această taxă, rămâne fără mașină.

Amendamentele urmează să fie dezbătute peste două săptămâni, în comisia de transporturi, și apoi proiectul va ajunge la vot, în plen. Proiectul de lege urmează a intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News