Mai multe ceremonii vor comemora vineri, în plină pandemie, victimele atacurilor de la 11 septembrie, la 19 ani de la momentul care a produs o schimbare profundă în lume, scrie NBC News.
Cel puțin două ceremonii vor avea loc la New York, în piața memorială 11 Septembrie și într-un colț apropiat al orașului.
Cele două evenimente paralele reflectă diferențele dintre participanții care sunt mai dispuși sau mai puțin dispuși să modifice ceremonialul pentru a se adapta regulilor de distanțare socială.
Vicepreședintele Mike Pence se va afla la una dintre aceste ceremonii.
Președintele Donald Trump și contracandidatul său, Joe Biden, plănuiesc să participe la o altă ceremonie la Memorialul Zborului 93 din Pennsylvania.
La New York, Departamentul de Pompieri a adăugat 27 de membri ai echipei sale pe lista celor care au murit din cauza afecțiunilor căpătate în cursul acțiunilor de salvare de la World Trade Center.
Cei 27 de oameni au murit în ultimul an. Numărul pompierilor care au murit după atacuri a crescut astfel la 227. Aceștia se adaugă celor 343 de pompieri uciși chiar în ziua atacurilor.
Comemorarea vine într-un moment în care președintele Donald Trump se pregătește să anunțe o nouă retragere parțială a militarilor SUA din Afganistan.
Un înalt oficial al administrației a precizat că un anunț legat de Afganistan, dar și de retragerea din Irak va avea loc în zilele următoare, scrie AFP.
Pentagonul a afirmat că vrea să-şi reducă la mai puţin de 5.000 de militari prezenţa în Afganistan, pe fondul negocierilor de pace interafgane. În prezent, SUA dispun de 8.600 de militari în Afganistan.
Conform unui acord semnat în februarie la Doha de Washington şi talibani, trupele străine vor părăsi Afganistanul în 2021, în schimbul unui angajament al talibanilor în favoarea păcii.
Ziua care a schimbat lumea
Atentatele din 11 septembrie 2001, care s-au soldat cu aproape 3.000 de morţi, au determinat Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă militară în Afganistan pentru a alunga de la putere regimul taliban care i-a protejat pe organizatorii atacurilor.
A fost doar începutul unui nesfârșit război împotriva terorismului, soldat cu numeroase victime. În SUA, și nu numai, atacurile teroriste au declanșat o campanie de consolidare a instituțiilor de securitate și de modificare a legislației, care a dus, potrivit multor critici, la limitarea drepturilor civile.
În afară de cei aproape 3.000 de oameni ucişi şi peste 6.000 de răniţi în atacurile de la World Trade Center, New York-ul are acum zeci de mii de oameni – în mare parte foşti pompieri, membri ai echipelor de intervenţie şi salvatori – care suferă de cancer sau alte boli grave, în special de plămâni, afecţiuni cauzate de norul toxic care a planat câteva săptămâni deasupra sudului Manhattanului după atentate.
În total, patru avioane au fost deturnate de 19 jihadişti ai reţelei al Qaida pe 11 septembrie.
Două avioane au lovit turnurile World Trade Center. Cel puțin 2.753 de persoane au fost ucise în urma impactului și a prăbușirii celor două clădiri.
Multe persoane aflate în clădirile WTC s-au sinucis, aruncându-se de la etajele unde au fost surprinse de incendiile provocate de prăbușirea avioanelor.
La Pentagon, în Washington D.C., 184 de persoane au fost ucise atunci când avionul American Airlines 77 s-a prăbușit în clădire.
Iar în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bordul zborului United Airlines 93 au murit când avionul s-a prăbușit pe câmp.
Se crede că aeronava s-a prăbușit după ce pasagerii și echipajul s-au luptat cu teroriștii, în încercarea de a prelua controlul avionului.
Procesul suspecților, în 2021
În 2019, oficialii americani au stabilit data pentru procesul final al celor cinci suspecți acuzați că au coordonat atacurile.
Potrivit The New York Times, procesul va avea loc în 2021, la două decenii după tragedie. În prezent, cei cinci suspecți se află încarcerați la Guantanamo.
Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abd al-Aziz Ali şi Mustafa al-Hawsawi sunt acuzaţi că ar fi planificat şi participat la atacuri.
Osama bin Laden, liderul al Qaida, considerat primul suspect al atacurilor de la 11 septembrie, a fost ucis în mai 2011, în Pakistan, de un comando american.
11 septembrie 2001 – Cronologie:
- 8.46 a.m. ET – Zborul 11 American Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de nord al World Trade Center din New York.
- 9.03 a.m. ET – Zborul 175 Airlines United Airlines (călătorind de la Boston la Los Angeles) lovește turnul de sud al World Trade Center din New York.
- 9.37 a.m. ET – Zborul 77 American Airlines (călătorind din Dulles, Virginia spre Los Angeles) lovește clădirea Pentagon din Washington.
- 9.59 a.m. ET – Turnul de sud al WTC se prăbușește în aproximativ 10 secunde.
- 10.03 a.m. ET – Zborul 93 al companiilor aeriene (care călătorește din Newark, New Jersey, către San Francisco) se prăbușește pe un câmp din apropiere de Shanksville, Pennsylvania.
- 10.28 a.m. ET – Turnul nord al WTC se prăbușește. Timpul dintre primul atac și prăbușirea ambelor turnuri World Trade Center este de 102 minute.
- 13 decembrie 2001 – Guvernul SUA a dat publicității o înregistrare video în care Osama bin Laden își asumă responsabilitatea pentru atacuri.