19 grade Celsius va fi temperatura în care vor lucra, pe parcursul sezonului rece, toţi angajaţii din clădirea Băncii Naţionale a României. În afara orelor de lucru, temperatura din birouri va scădea la 16 grade Celsius, arată BNR într-un răspuns pentru Libertatea.
Ziarul a întrebat dacă Banca Naţională a României are vreun plan pentru a reduce facturile la energie în această iarnă, precum şi ce măsuri au fost implementate până în prezent.
În acest moment, în clădirea BNR se lucrează la schimbarea becurilor clasice cu surse de iluminat pe bază de tehnologie LED, arată reprezentanţii BNR. Este vorba de 20% dintre becuri, întrucât sistemul de iluminat este deja asigurat în proporţie de 80% cu surse de mare eficienţă energetică (tehnologie LED), susţine BNR. Excepţie fac corpurile de iluminat de patrimoniu, utilizate doar în scop muzeal.
De asemenea, în clădirea BNR se lucrează la montarea de senzori de mişcare pentru controlul automat al iluminatului şi de senzori „crepusculari” pentru zonele cu trafic intermitent. În plus, în fiecare zi, în intervalul 0.00-5.00, iluminatul clădirii va fi oprit „fără a afecta zona turistică şi zona de protecţie/securitate”, a răspuns BNR.
30% din echipamentele electrice, de ventilaţie sau de climatizare au fost deja înlocuite cu altele având o clasă energetică şi randamente superioare, mai arată BNR, care plănuieşte înlocuirea tuturor dispozitivelor.
Banca Naţională a României mai susţine că va instala în fiecare birou întrerupătoare cu cartelă, precum în hoteluri. Acestea ar putea controla funcţionarea iluminatului, precum şi sistemul de climatizare.
În plus, BNR susţine că are şi un plan pe termen lung care presupune instalarea de panouri fotovoltaice în zonele care permit acest lucru, precum şi instalarea de panouri solare pentru producerea de apă caldă menajeră, acolo unde se poate identifica o astfel de soluţie tehnică.
Ziarul a întrebat BNR și care a fost consumul, respectiv valoarea facturilor de energie din ultimele luni, dar și cât estimează că va economisi prin măsurile enunțate, dar răspunsurile la aceste întrebări nu ne-au fost oferite încă.
De ce 19 grade Celsius?
Inginerul Tiberiu Catalina, specialist în auditare energetică, a explicat pentru Libertatea că 19 grade Celsius este o temperatură standard implementată de mult în alte țări, cum e Franța. „Această temperatură de confort nu depinde doar de temperatura aerului, depinde și de metabolism, de ce activitate facem și de nivelul de vestimentație. S-a ales, cel mai probabil, 19 grade, un grad sub temperatura recomandată de norme – în Franța, 19 grade este temperatura pe care o recomandă normele, la noi e 20 – ca un răspuns al nevoii de a schimba consumul energetic”, spune specialistul.
Scăderea temperaturii cu un grad probabil că va fi resimțită de unele persoane mai acut, crede Tiberiu Catalina. „Dacă noi ne-am obișnuit cu 20-21 de grade, confortul nostru termic n-o să mai fie același, dar până la urmă e o balanță între consum și confort și ne asumăm asta”, spune inginerul. În școlile românești, de pildă, temperatura normată este de 18 grade Celsius, deci chiar mai scăzută decât cea decisă de BNR.
Comisia Europeană a propus, miercuri, 14 septembrie, obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf. În plus, statele membre ar trebuie să micșoreze cererea globală de energie electrică cel puţin cu 10% până la 31 martie 2023.