Tartă cu mure
Ingrediente: pentru aluat: 250 g făină, 125 g zahăr, 135 g unt, un ou, un gălbenuș, coaja rasă de la o lămâie, un vârf de cuțit de sare; unt pentru uns forma; pentru umplutură: 250 g mascarpone, 160 ml smântână lichidă, 200 g mure, 5 linguri zahăr vanilat
Preparare: se taie untul bucăți și se lasă să se înmoaie la temperatura camerei. Se pune într-un castron făina iar în mijloc zahărul, oul, gălbenușul, bucățile de unt, coaja rasă de lămâie și sarea. Se amestecă repede ca să se formeze aluatul, apoi se pune într-o folie alimentară timp de 30 de minute la frigider. Pentru umplutură se freacă brânza mascarpone cu zahărul pudră și se adaugă samânâna lichidă și se dă la rece. Aluatul se întinde cu ajutorul sucitorului în strat de 0,5 cm. Se unge cu unt o forma de tartă, apoi se presară pesmet. Se pune aluatul si se introduce la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Blatul rezultat se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet, se adaugă crema și se ornează cu mure.
Citește și: Dulceață de mure