Budincă de chia cu afine/VIDEO
Ingrediente: două ceşti de afine, 5 linguri seminţe de chia, două ceşti de lapte de migdale sau cocos; decor: mentă
Preparare: se amestecă seminţele de chia cu laptele de migdale sau cocos şi se sparg eventualele cocoloaşe care se formează. Se lasă la înmuiat seminţele de chia în lapte circa 15 minute, apoi se amestecă cu o furculiţă în vasul respectiv, pentru a elimina aglomerările de bobiţe. Se lasă amestecul la temperatura camerei circa 30 de minute, apoi se amestecă din nou cu o furculiţă sau cu un tel. Se dă la frigider peste noapte, în vasele în care se servește (pahare). Se presară deasupra afine proaspete și mentă.
Spanac cu tofu
Ingrediente: 300 g tofu, 5 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe făină, 100 ml smântână de soia pentru gătit, 400 g spanac congelat, 2 căței de usturoi, sare și piper după gust, o lingură muguri de pin
Preparare: se poate folosi oricare tip de tofu– în saramură, simplu, cu mărar, cu chimen, afumat, cu ardei. Se scurge lichidul din caserolă, apoi se tamponează bine de tot cu hârtie absorbantă. Într-o tigaie, se încing două linguri de ulei de măsline și se prăjește tofu tăiat cubulețe de cca 1 cm până se rumenesc pe toate părțile. Într-o crăticioară se pun cele 3 linguri de ulei de măsline și făina și se amestecă bine, până când făina nu mai are cocoloașe, apoi se pune crăticioara pe foc 3-4 minute. Se trage de pe foc, se pune spanacul, se amestecă și se pune din nou pe foc, alte 3-4 minute, amestecând continuu, ca să nu se prindă de fundul cratiței. Se adaugă smântâna și usturoiul pisat, sare și piper după gust si se pune din nou pe foc, până se înmoaie spanacul. Se mai pune sare și piper dacă e cazul. La final, se trage de pe foc și se pun cubulețele de tofu. Se amestecă. Se presară mugurii de pin după ce au fost rumeniți un minut în tigaie.
Ratatouille
Ingrediente: 2 vinete, 2 cartofi mari, 2 ardei, 1 kg roșii, o ceapă roșie, 3-4 fire mărar, busuioc, 5 căței de usturoi, 5 linguri ulei de măsline, sare, piper
Preparare: se taie ardeii, cartofii, vinetele, ceapa și roșiile (fără coajă) în cubulețe sau felii și se pun fiecare în vase separate. Se toarnă ulei cam cât un deget grosime într-o tigaie mare antiadezivă. Se călesc legumele, pe rând, în ordinea aceasta: ardeiul până începe să se rumenească, apoi se scoate pe o farfurie. Cartofii se fierb parțial, se taie felii lungi și se pun la prăjit, în aceeași tigaie. Când se rumenesc se scot. Apoi se călesc și vinetele, fără a mai adăuga ulei în tigaie. Se scot, se toarnă puțin ulei în tigaie și se călește ceapa 5 minute. Se pun și roșiile tăiate cubulețe, se asezonează cu sare și se călesc cu capacul pus, până se formează un sos mai gros. Apoi se pun peste sosul de roșii, în tigaie, vinetele, ardeii și cartofii și se călesc toate 5 minute. Se taie mărunt usturoiul și se adaugă peste legume, asezonând cu sare, piper (sau alte condimente la alegere). După ce dă în clocot mâncarea, se dă focul mic, se pune capacul și se lasă să se pătrundă aromele 20-30 minute. Se taie frunzulițele de busuioc și înainte să se ia tigaia de pe foc, se amestecă în compoziție. Se decorează cu mărar.
Supă de roșii cu orez
Ingrediente: 3 cepe, 3 morcovi, un păstârnac, o ţelină, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, două linguri ulei, 50 g orez, 400 g roşii în bulion, sare, verdeaţă
Preparare: se curăţă zarzavatul (ceapa, morcovul, păstârnacul, ţelina şi ardeiul gras), se spală, se taie în bucăţi mari şi se pune la fiert. Într-un alt vas cu apă se pun roşiile şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când sunt bine fierte, se trec printr-o sită şi se diluează cu supa de legume. Se adaugă orezul şi uleiul şi se pune din nou la fiert. Se lasă 5-10 minute, de la primul clocot, până ce fierbe orezul. Se condimentează cu sare, iar când se serveşte se presară verdeaţa. Se servește şi rece.
Falafel cu turmeric
Ingrediente: 200 g năut, miezul de la două felii de franzelă, o lingură rasă de făină, o ceapă medie, 2-3 căţei usturoi, o legătură de pătrunjel, o linguriţă rasă de coriandru boabe măcinat, un vârf linguriţă chimion măcinat, 1/2 linguriţă piper, 1/2 linguriţă turmeric, chili, o linguriţă rasă bicarbonat de sodiu, o lingură seminţe susan (opţional), sare, ulei pentru prăjit
Preparare: se pune multă apă peste năut şi se lasă la înmuiat peste noapte. Se scurge năutul de apă şi se mixează bine în robot. Se adaugă făina, pâinea sfărâmată, ceapa, usturoiul şi pătrunjelul tocate fin. Se adaugă restul condimentelor şi se mixează iar până se vede pe fundul vasului că amestecul devine păstos și apoi se pune la frigider pentru o oră. După aceea se modelează bile mici din compoziţie. Se încinge bine uleiul într-o tigaie adâncă (se verifică să fie uleiul încins presărând puţină făină şi dacă sfârâie e ok). Se da focul la mic şi apoi se pun pun chifteluţele în baia de ulei şi se prăjesc până devin aurii pe deasupra, cam 5 minute. Se scurg pe hârtie absorbantă.
Batoane cu fulgi de ovăz
Ingrediente: 250 g fulgi de ovaz, 200 g pulpă de banană (coaptă foarte bine), 50 g stafide, 100 g ciocolată amăruie, 3 linguri lapte de cocos/soia/migdale, două plicuri zahăr vanilat, un vârf de cuțit de sare
Preparare: se zdrobește foarte bine pulpa bananelor cu o furculiță apoi se adaugă fulgii de ovăz, stafidele, ciocolata tăiată în bucațele potrivite, laptele, zahărul vanilat si sarea. Se amestecă foarte bine, până la completa omogenizare. Se tapetează o tavă pătrată (18/18 cm) cu hârtie de copt trecută prin apă și stoarsă foarte bine, după care se adaugă compoziția pentru batoane. Se presară foarte bine (cu dosul unei linguri). Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 30-35 minute, sau până când se observă că se colorează ușor la suprafață si pe margini. Se scoate tava din cuptor și se lasă compoziția pentru batoane să se răcească timp de 4-5 minute. Se taie apoi, cu multă grijă și cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, în batoane. Se așază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se mai coace încă 15 minute la 150°C.
Citește și: Rețete delicioase de post. Răsfață-te cu produse vegetale!