”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-și crească acești copii în perioada în care nu lucrează. Deci nu avem ce să vorbim de principiul contributivității, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem și mai jos. Puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafomat la 1800 de euro. Din punctul nostru de vedere este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă și în Germania și este maximum din UE. Nicăieri în lume nu exită posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcție de venituri”, a declarat ministrul Muncii, în comisia de specialitate din Senat.
Ea a mai spus că numărul persoanelor afectate de plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copiilor nu este mare, și ajunge la 1000 de persoane.
”Nu am fãcut această ordonanță de urgență pentru că ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, așa cum era, dădea naștere la tot felul de inechități. Ajunsesem să plătim, statul român, indemnizații de 35.000 de euro lunar și asta pentru că, așa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese și ilegalități”, a spus Vasilescu.
Guvernul a decis, în vară, plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului la 8.500 lei. Guvernul a modificat, astfel, OUG nr.111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar.
Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare, potrivit unui comunicat al Guvernului României.