Carmen Holban este nemulțumită că ministrul a promovat recent o ordonanță de urgență care crește de cinci ori amenzile maxime ce pot fi date farmaciilor și drogheriilor care-și desfășoară activitatea încălcând prevederile Legii Farmaciei,  adoptată la sfârșitul anului 2008 și intrată în vigoare în ianuarie 2009.

Deputata PSD este cunoscută în Târgoviște și în județul Dâmbovița ca actionar la  rețeaua de farmacii și de magazine cu produse naturiste Hyperici Farm. Potrivit declarației de avere pe care parlamentarul a completat-o și depus-o la Camera Deputaților în luna iunie a acestui an, ea deține jumătate din părțile sociale ale Hyperici Farm SRL.

Conform aceluiași document, atât Carmen Georgeta Holban, cât și soțul său au primit salarii și tichete de masă de la Hyperici Farm SRL, iar deputata a primit și dividende în valoare de 191.800 de lei de pe urma părților sociale deținute  la această societate.

Miercuri, Carmen Holban a depus o interpelare la Camera Deputaților la adresa ministrului Sănătății, Florian Bodog, pe tema Ordonanței de Urgență a Guvernului 58/2017, intrată în vigoare luna trecută, act normativ care modifică Leega Farmaciei nr, 266/2008.

OUG 58/2017 a fost adoptată, printre altele, ”în condiţiile unui număr alarmant de sesizări privind desfăşurarea necorespunzătoare a actului farmaceutic, cu implicaţii directe, extrem de serioase, asupra sănătăţii sau chiar a vieţii pacienţilor, se impune adoptarea unor măsuri rapide la nivel administrativ, care să prevină producerea unor situaţii grave, prin implicarea instituţiilor din subordine în activitatea de autorizare, supraveghere şi supracontrol al unităţilor farmaceutice, realizându-se astfel o alocare de personal suplimentar, în regim de urgenţă, pentru monitorizarea corespunzătoare a distribuţiei cu amănuntul a medicamentelor”, după cum se arată în cuprinsul acesteia.

Ordonanța adoptată de Guvern în urmă cu mai puțin de o lună modifică, printre altele, cuantumul amenzilor contravenționale aplicate farmaciilor și drogheriilor în situația în care organele de control constată încălcarea legii. Astfel, pentru unele fapte considerate contravenții, amenzile cresc și de cinci ori.

În plus, noul act normativ care modifică Legea din 2008 prevede ca și specialiștii din Direcțiile de Sănătate Publică județene sau, după caz, a municipiului București să facă verificări înainte ca o farmacie să primească autorizația de funcționare.

Deputatul susține, în interpelare, că demersul său este motivat de faptul că a fost ”sesizată de farmaciștii din unitățile farmaceutice din județul Dâmbovița cu privire la amenzile și sancțiunile” prevăzute în ordonanța promovată de Executiv.

În interpelare, Carmen Holban reclamă majorarea amenzilor contravenționale și spune că acestea ar putea fi aplicate nu chiar de la prima abatere, ci de la a doua.

”Dacă în vechea lege amenzile și sancțiunile erau cele mai mari între 10.000 si 20.000, acum sunt între 50.000 si 100.000 ron, multe dintre ele adăugând, pe lângă amendă, și închiderea farmaciei sau retragerea autorizației de funcționare fără a specifica pe ce perioadă (expl. Art. 38, art. 38 alin. 1, art. 38 alin. 2). Domnule Ministru, Prevenția este o prioritate, aceste sancțiuni ar putea fi aplicate după ce farmaciile la prima abatere ar primi un avertisment sau un proces-verbal cu recomandări și termene, nu direct amendă și închiderea unității”, se arată în interpelare.

Deputata Carmen Holban reclamă și faptul că a fost introdusă o a cincea instituție care trebuie să-și dea cu părerea înainte ca o farmacie să primească autorizație de funcționare, lăsând să se înțeleagă farmaciile aveau de-a face și așa cu destul de multe instituții.

”A fost introdusă a cincea instituție – DSP-ul, care prin medic/farmacist controlează o farmacie pentru a putea funcționa și anume: pe lângă Casa de Asigurări care face acreditarea farmaciilor, Colegiul farmaciștilor care face certificarea Regulilor de Bună Practică, ANM care verifică trasabilitatea medicamentelor, retragerea și valabilitatea medicamentelor inclusiv condițiilor de temperatură și umiditate și bineînțeles Ministerul Sănătății care emite și retrage autorizațiile de funcționare ale farmaciilor fără a mai adăuga institutiile fiscale, unitățile farmaceutice fiind societăți comerciale”, mai arată parlamentarul dâmbovițean.

În interpelarea adresată ministrului Sănătății, Georgeta Carmen Holban avertizează că, în condițiile înăspririi legii, multe farmacii deschise pentru a veni în spijinul pacienților s-ar putea închide.

”Având în vedere că farmaciile sunt considerate întreprinderi mici, după politica de prețuri și politica de sancționare fără avertizare sau recomandări cu termene, multe se pot închide, dar ele s-au deschis pentru ca pacientul să aibă cât mai ușor acces la medicament, venind în sprijinul pacientului”, mai spune Holban.

În finalul interpelării sale, deputata îi cere ministrului Sănătății să ”analizeze” punctele de vedere pe care i le-a expus și să-i transmită un răspuns scris.

Contacată de reporterul Libertatea, deputatul Carmen holban a declarat că a decis să facă această interpelare după ce la cabinetul său parlamentar au venit două farmaciste din Dâmbovița care i-au atras atenția asupra ordonanței de urgență.

Întrebată de ce o deranjează sancțiunile majorate, atât timp cât se presupune că toată lumea respectă legea, parlamentarul a spus că „anume farmacii nu au atâta putere financiară încât să plătească o astfel de amendă”.

„Mi=e teamă ca cei care aplică sancțiunile să nu interpreteze gresit. Asta este toată teama mea. Am încredere în instituțiile statului, însă uneori anumiți oameni,  dacă nu sunt pregătiți pe domeniul respectiv asa cum trebuie, pot să creeze erori”, a spus Holban, explicând de ce este nemulțumită pentru faptul ca DSP poate verifica farmaciile, în condițiile în care această instituție nu are specialiști în domeniu.

Întrebată dacă nu crede că este, cel puțin din punct de vedere moral, într-un conflict de interese în condițiile în care reclamă amenzile mari în timp ce are interese în domeniul farmaceutic, Carmen Holban a spus că nu are niciun interes, pentru că nu lucrează la farmacie.

„Să știți că nu consider acest lucru, pentru că să te lupți pentru farmaciile independente, chiar dacă sunt acționar la Hyperici Farm, nu înseamnă să mă lupt pentru acest lanț, ci să mă lupt pentru toate farmaciile. Iar lupta mea este pentru farmaciile independente”, a spus deputatul Carmen Holban.

Ea a spus că are 13 farmacii, incluzând puncte de lucru și farmacii naturiste.

„Ca răspuns pentru colegele care au venit si m-au rugat să fac această interpelare, pentru ele aș dori un răspuns pozitiv”, a mai spus Holban.

Citește și: Șoferii care nu își plătesc în 30 de zile amenzile rutiere vor rămâne fără carnetul auto

 
 

Urmărește-ne pe Google News