Mai mulți copii și adolescenți din Centrul de Recuperare și Reabilitare Fălciu au reușit să bage spaima în întreaga comunitate, prin zecile de acte de violență, tâlhării și furturi comise, inclusiv din sediul primăriei și al bisericii din localitate.

Amenințate cu proteste în fața Consiliului Județean, autoritățile au luat decizia închiderii centrului și împrăștierii delincvenților în tot județul Vaslui, urmând ca în aceeași locație să fie înființat un centru pentru copii cu dizabilități.

Oameni bătuți în propriile locuințe de adolescenții centrului pentru minori delincvenți

Cei 2.700 de locuitori din Fălciu au trăit un adevărat coșmar în ultimii ani, odată cu înființarea la ei în sat a unui centru de recuperare și reabilitare a minorilor delincvenți. Oamenii se trezeau noaptea că sunt bătuți sau amenințați în propriile locuințe de o parte din cei 14 rezidenți ai centrului, care în permanență căutau bani și băutură. Uneori, copiii și adolescenții atacau în plină zi localnicii pe stradă sau furau mașinile parcate.

Mai mult, în primăvara acestui an, nu au avut niciun fel de jenă să spargă inclusiv sediul Primăriei Fălciu, de unde au furat laptopuri, precum și biserica din sat, de unde au luat banii din cutia milei. Nici măcar viceprimărița comunei, Daniela Toader, nu a scăpat ”necălcată” de micii delincvenți. Drept dovadă a terorii pe care au reușit să o instaureze în comună sunt cele 18 infracțiuni sesizate și soluționate în mod oficial de către polițiști în mai puțin de doi ani, o parte dintre copii și adolescenți fiind suspecți și în alte dosare de furturi aflate în lucru. În aceste condiții, infracționalitatea a crescut în Fălciu cu 300%, susțin autoritățile locale, cea mai spectaculoasă creștere la nivel de județ.

Pentru faptele comise, doi dintre rezidenții centrului sunt în arest la domiciliu, respectiv sub control judiciar, măsuri dispuse de către instanță.

”Nu vă puteți imagina sub ce teroare au trăit oamenii în ultimii ani, de ajunseseră bătrânii să nu mai doarmă noaptea de frică să nu intre peste ei. Inclusiv în școală aveau un comportament total inadecvat și creau dezordine, înjurând profesorii sau fumând în incinta unității de învățământ. De aceea, am întreprins tot felul de demersuri, am discutat cu cei din conducerea Consiliului Județean, care mi-au promis de mai multe ori că vor rezolva problema, în timp de oamenii aveau de suferit”, a declarat pentru Libertatea primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru.

Ajunși la disperare, localnicii au strâns peste 300 de semnături pe un tabel prin care au solicitat mutarea centrului de recuperare și reabilitare, document pe care apoi l-au înaintat conducerii Consiliului Județean Vaslui.

După ce localnicii au amenințat cu proteste, autoritățile au închis centrul

Cum lucrurile au tot fost tărăgănate, oamenii au amenințat cu proteste, ceea ce i-a determinat pe șefii de la județ să ia, în cele din urmă, măsura închiderii centrului de la Fălciu. În aceste condiții, cei 14 copii și adolesenți, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, au fost transferați în centre rezidențiale din Vaslui, Huși și Negrești, unul din ei ajungând în asistență maternală.

De asemenea, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui încearcă identificarea a încă doi asistenți maternali pentru alți doi copii.

”Trei dintre minori sunt înscriși în învățământul special și locuiau în centrul din Fălciu doar pe perioada vacanțelor. Toți cei 14 copii și adolescenți au săvârșit fapte de natură penală, motiv pentru care se și aflau în acel centru”, a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

În locul centrului respectiv, va fi deschis un pentru copii cu dizabilități

Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului susțin că centrul din Fălciu nu va rămâne prea multă vreme închis. Acesta se va redeschide în toamna acestui an, însă va funcționa ca și centru de recuperare pentru copii cu dizabilități.

”Întrucât, în ultima perioadă, a crescut numărul minorilor cu dizabilități în alte centre din județ, o parte dintre aceștia vor fi mutați, cu statut rezidențial, în centrul de la Fălciu. În momentul de față se fac lucrări de igienizare și sperăm ca, de la 1 octombrie, să-l putem redeschide”, susține Irina Cîmpeanu.

Odată cu redeschiderea centrului, își vor relua activitatea și cei 14 angajați care, potrivit celor de la DGASPC, sunt pregătiți și pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități.

Citește și: EXCLUSIV/ Ce spune primarul din Ciurea despre preotul care l-a creștinat pe bebelușul mort la 20 de minute de la botez

 
 

Urmărește-ne pe Google News