Potrivit reprezentanților Servicului de Ambulanță Județean Vaslui, bărbatul de 49 de ani era cu oile într-un lan cosit de floarea-soarelui, din localitatea Puieștii. În momentul ăn care a fost lovit de fulger, vasluianula fost găsit de un alt cioban, care a început să-l caute după ce a observat că acesta nu mai vine cu oile spre capătul tarlalei.
„Ciobanul care l-a găsit pe bărbnatul de 49 de ani a sunat la 112, insă în momentul în care echipajul medical a ajuns la locul solicitării a constatat că persoana este decedată”, a declarat pentru Libertatea purtătorul de cuvânt al SAJ VAslui, Dan Ungureanu.
Tot miercuri, un alt bărbat de 64 de ani, din Pușcași, a fost găsit în stop cardio-respirator într-o vie, după ce a fost lovit de fulger.
Un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă i-a făcut manevre de resuscitare, însă în podifa eforturilor medicilor bărbatul nu a mai putut fi salvat.
Ca să nu fii lovit de fulger, cel mai bine e să stai pe loc
„Majoritatea mor trăsniți din cauza curentului de pas, tensiune de pas sau curent de fugă, cum i se mai spune. Trăsnetul cade la 10 metri de noi, eu dacă stau cu picioarele mai depărtate, curentul intră prin piciorul drept, iese prin piciorul stâng străbătând tot corpul și mă electrocutez în felul acesta. De aceea e bine să stăm cu picioarele apropiate pe timp de furtună și nu fugim ca să facem tensiunea de pas”, explică cercetătorul.
Cel mai periculos este dacă te-a surprins o furtună în mijlocul naturii. Fizica și inventivitatea te pot salva. „Spre exemplu, dacă avem o umbrelă și de spițele ei legăm niște sârme care sunt trecute pe sub picioare, facem practic un fel de cușcă Faraday. Folosești astfel umbrela ca paratrăsnet și de spițele ei conductoare prinzi niște sârme pe care le treci pe sub picior și atunci trăznetul când vine, curentul o ia prin sârmele alea. Alege calea de rezistență cea mai ușoară. E o metodă de a te apăra, scapi cu viață, dar nu e de dorit să te lovească trăsnetul pentru că mai există și efecte termice, dar scapi de electrocutare”, explică Mihai Bădic.
E important să stai lângă paratrăsnete natural, cum ar fi un turn de parașutiști sau o clădire înaltă: „El în jurul lui are o zonă de protecție ca un con, dacă te afli în interiorul acestui con, pericolul de a fi electrocutat scade enorm”.
În oraș, pericolul este mult mai mic datorită clădirilor înalte care funcționează pe post de paratrăsnet.