Fursecuri / VIDEO
Ingrediente: 120 g unt, 70 g zahăr, un gălbenuș, o linguriță de esență de vanilie, 150 g făină, 15 g cacao, un vârf de cuțit de sare, un vârf de cuțit de praf de copt, 80 g nucă măcinată mai mare, bucăți de nucă pentru decor.
Preparare: se aprinde cuptorul la 180 de grade și se tapetează cu hârtie de copt tava de la aragaz. Se mixează untul (la temperatura camerei) cu zahărul și se adaugă apoi gălbenușul, urmat de esența de vanilie, sarea, praful de copt, cacaua, nuca și făina, amestecând după fiecare până se încorporează și se obține un aluat compact. Se rup cu mâinile mici bucăți de aluat, cam de mărimea unei nuci, li se dă o formă rotundă, apoi se aplatizează puțin și se pun în tavă. Se bagă tava în cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. După ce se scoate tava din cuptor, se decorează cu bucățele de nucă.
Cozonac
Ingrediente: pentru aluat – 1 kg făină, 50 g drojdie proaspătă, 500 ml lapte, 200 g unt, 300 g zahăr, 5 gălbenușuri, un praf de sare, coaja de la o lămâie, o fiolă de esență de rom, 3 plicuri de zahăr vanilat; pentru umplutură – 300 g nucă măcinată, 200 g zahăr, două albușuri, un praf de sare, o jumătate de pahar de lapte, o lingură de cacao, o lingură de rom; ou pentru uns și zahăr pentru decor.
Preparare: se pun laptele și zahărul pe foc până se dizolvă zahărul, apoi se lasă la răcit. Se face maiaua, dizolvând drojdia, o linguriță de zahăr și două linguri de făină în 2-3 linguri de lapte. Se cerne făina, se face un gol în mijloc, se toarnă acolo maiaua și se lasă la crescut. După ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte îndulcit, cele 5 gălbenușuri bătute în prealabil, praful de sare, coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și esența de rom, după care începe frământarea până se încorporează toată făină. Din când în când, se adaugă unt topit și răcit. Se frământă aluatul cam 15-20 de minute, apoi se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească într-un loc călduț. Timpul de creștere este de două-trei ore. Pentru umplutură, se amestecă într-un bol miezul de nucă măcinat cu zahărul, sarea, romul, albușurile bătute spumă, laptele și cacaua. După ce a crescut, aluatul se împarte în două. Fiecare bucată se așază pe o planșă unsă cu ulei și se întinde ușor cu palmele, până se obține o foaie groasă de 1 cm, peste care se întinde uniform umplutura de nuci. Se rulează cele două bucăți umplute, se așază în două forme tapetate cu făină, se acoperă cu un șervet cald și se pun într-un loc călduț, unde se lasă să crească până își dublează volumul. După aceea, cozonacii se ung cu oul bătut și se presară pe ei zahăr. Se bagă în cuptorul preîncălzit și se țin la foc potrivit cam o oră, până se rumenesc, după care se verifică gradul de coacere cu un pai sau o scobitoare. Dacă paiul scos este uscat, cozonacul e gata.
Deserturi cu nuci. Baclava
Ingrediente: două pachete de foi de plăcintă, 230 g unt pentru uns foile; umplutură – 300 g miez de nucă, două linguri de scorțișoară, un vârf de cuțit de nucșoară, 50 g zahăr; sirop – 300 ml apă, 300 g zahăr, 5 linguri de miere, o jumătate de lămâie; decor – 100 g fistic crud și nesărat.
Preparare: se pun pe foc apa și zahărul, iar când începe să se lege siropul se stoarce lămâia și se mai lasă să fiarbă încă 5 minute, după care se oprește focul. Când siropul s-a mai răcit, se adaugă mierea. Pentru umplutură, nucile se bagă câteva minute în cuptorul încins, apoi se macină și se amestecă bine cu scorțișoara, nucșoara și zahărul. Se topește untul. Se unge o tavă cu unt și apoi se așază 10 foi, fiecare foaie fiind unsă cu unt, cu ajutorul unei pensule, înainte ca următoarea să fie pusă peste ea. Peste cele 10 foi se întinde un prim strat de amestec cu nucă. Urmează 6 foi (din nou, fiecare unsă cu unt), un nou strat de umplutură, alte 6 foi, iar umplutură, și un ultim strat format din doar 4 foi, fiecare unsă cu unt. Se bagă tava la frigider pentru 40 de minute, apoi se taie baclavaua în pătrățele. Untul topit rămas se toarnă peste marginile tăiate ale fiecărui pătrățel – în felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt. Se bagă tava în cuptorul încins pentru 30 de minute, până capătă o culoare aurie. Siropul de apă cu zahăr se toarnă rece peste baclavaua fierbinte, după ce se scoate tava din cuptor, apoi se presară fisticul tocat.
Tartă
Ingrediente: aluat – 250 g făină, 150 g unt, 1 ou, 100 g zahăr, un vârf de cuțit de sare, 30 g migdale mărunțite; umplutură – 20 g unt, scorțișoară, 200 g ciocolată menaj, 150 ml lapte, 150 ml smântână, 1 ou, câteva jumătăți de miez de nucă.
Preparare: se freacă mai întâi untul cu oul, apoi se încorporează zahărul și pudra de migdale. Se adaugă făina și sarea și se frământă aluatul cu vârful degetelor. Se face o bilă, care se învelește în folie alimentară și se dă la frigider cam o oră. Se încinge cuptorul la 180 de grade, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie care se așază într-o formă de tartă unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă la cuptor, se reduce focul la 150 de grade și se lasă la copt 15 minute. Pentru umplutură, se topește ciocolata la bain-marie. Separat, se dă într-un clocot laptele amestecat cu untul și smântâna, apoi se toarnă peste ciocolată, amestecând cu telul. După ce se răcește un pic, se adaugă oul și scorțișoara, se omogenizează și se toarnă compoziția peste aluat. Se așază jumătățile de nucă și se dă tarta la cuptor pentru alte 15 minute. Trebuie să stea la frigider cel puțin două ore înainte de servire.
Chec
Ingrediente: 70 g unt, 160 g zahăr, 4 ouă, două banane mari coapte bine, 75 ml lapte bătut, o jumătate de linguriță de esență de vanilie, 250 g făină, două linguri de nucă măcinată fin, 3-4 linguri cu nucă zdrobită, o jumătate de plic de praf de copt, un vârf de cuțit de bicarbonat, un praf de sare; pentru decor – nucă măcinată mai mare.
Preparare: se amestecă într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Separat se mixează untul cu zaharul până devin o cremă moale și pufoasă, în care se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând după fiecare. Se încorporează bananele făcute piure, laptele bătut și vanilia, iar la final, se adaugă făina, nuca tocată fin și apoi cea tocată grosolan. Se omogenizează și se toarnă aluatul în tava de chec tapetată cu hârtie de copt. Se presară nucă deasupra. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-45 minute. Se servește rece.
Citește și: O cercetătoare din România a inventat mașinăria care poate salva peștii planetei