Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, spune că Sala Unirii va intra în restaurare din luna octombrie și va fi redeschisă pentru public la 1 decembrie 2018, când se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. Lucrările vor viza atât intervenţii pentru restaurarea clădirii, cât şi o nouă organizare a expoziţiilor din Sala Unirii.
Șeful CJ Alba reclamă birocraţia pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiior necesare începerii lucrărilor de restaurare și spune că acestea au fost întârziate aproape doi ani, deşi banii, în jur de zece milioane de lei, sunt alocaţi de Guvern.
„Am întârziat foarte mult lucrările şi ne-a făcut să pierdem timpul, având toți banii. Finanțarea o avem de aproape doi ani (…) Acum am ajuns în sfârşit în faza de licitaţie. Sunt instituţii ale statului care nu știu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentația și ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii nu poate fi restaurată și de o firmă care se ocupă de construcții industriale. Adică să vină unul care face o hală de producţie să restaureze Sala Unirii … Este incredibil”, a spus Dumitrel
Sala Unirii se află acum în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia și datează din anul 1900. La 1 decembrie 1918, Sala a fost folosită pentru întâlnirea celor 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea.
Sala Unirii găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale delegaţiilor participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost realizate de către Samoilă Mârza.
Citește și: EXCLUSIV/ Victor Rebengiuc: “Am 84 de ani și nu credeam niciodată că o să am așa o viață lungă! Și ploaie, și vânt și soare… de toate, am trăit”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro