La aproximativ 10 ani după apariția televizorului accesibil populației la nivel mondial, România începe și ea să fabrice primul aparat de tip VS43-611, alb-negru, sub licență franceză.
Nicolae Ceaușescu, în vizită la Electronica
Primele televizoare își curentau telespectatorii
Pentru că avea carcasă metalică, primul televizor produs în România își curenta telespectatorii care puneau mâna pe el, de aceea s-a trecut repede la fabricarea acestor aparate în carcase din lemn. Fabrica Electronica a produs 14.800 de astfel de televizoare.
Între timp, în Romînia au apărut și televizoare de import, cum era Stassfurt, de exemplu, fabricat în Germania.
În 1962 apare televizorul Azur, iar un an mai târziu se fabrică, la Electronica, televizoarele Național, Cosmos 1 și Cristal. Au urmat televizoarele Tonitza, Luchian, Grigorescu, ca să rezoneze cu noțiunea de “imagine”.
“De remarcat este faptul că, între 1961 și 1965, România a produs 281.852 de televizoare în 25 de sortimente. În 1969 apare primul televizor românesc, Miraj, care ia drumul exportului occidental: Republica Federală Germană (RFG). În 1971, țara noastră încep să exporte televizorul Adriatic, în Albania”, ne-a spus Aurel Tudorache (foto), directorul Muzeului Universității Politehnice din București.
Televizoarele românești Sport au avut mare succes în străinătate
De un mare succes s-au bucurat televizoarele Sport, care au luat drumul Iordaniei, Libanului, Senegalului, Greciei și Marocului.
În 1977 apare aparatul Sport îmbunătățit, care este cerut în Republica Federală Germania, Olanda, Iugoslavia și Statele Unite.
Începând cu 1980, exporturile de televizoare de la fabrica Electronica se extind și în Austria, Israel, Elveția, Polonia, Anglia și Cehoslovacia.
În 1983, România începe să producă televizoarele color Tehnocolor, cu diagonala de 56 de centimetri, apoi, în 1986, Cromatic, cu diagonala de 67 de centimetri.
În 1987, țara noastră ajunge să exporte televizoare în Franța, țara de unde cumpărase prima licență, în 1961.
După 1990, fabrica Electronica decade treptat, încercările de privatizare fiind un eșec. În prezent, nu mai există nimic din clădirile “Electronica” din Pipera.
Prima transmisie televizată a avut loc în 1927
Prima transmisie de televiziune a avut loc în anul 1927, când inginerul scoțian John Logie Baird a transmis un semnal video la o distanță de 705 kilometri, între Londra și Glasgow. Anul următor, el a făcut prima transmisie televizată transatlantic, între Londra și New York.
În 1929, Baird pune bazele primei companii de televiziune din Franța. În același an, vinde primul televizor la prețul de 12.000 de dolari, în banii de astăzi.
Pe 2 noiembrie 1936, BBC a început să transmit primul serviciu de televiziune public din lume.
Citește și:
#salvatipipera / Secretele ultimei fabrici din fosta platformă industrială: FEPER, povestea neştiută – VIDEO