În București, peste 200 de medici și asistenți medicali din cadrul Federației „Solidaritatea Sanitară” au pichetat, astăzi, simultan Ministerului Muncii și Justiției Sociale și a Ministerului Sănătății.

”Nu suntem de acord cu transferul sarcinilor fiscale de la angajator la angajat și vrem un contract colectiv de muncă la fel ca-n anii trecuți”, a declarat Viorel Presler, unul dintre liderii sindicali. Este o primă serie de proteste, altele fiind programate zilele viitoare.

Într-un comunicat de presă, Federația Națională Sindicală “Ambulanța” din România anunță că până în prezent Guvernul și ministerele sesizate de federație nu și-au exprimat intenția de a discuta cu conducerea FNSAR despre “subiectul important al salariilor care vor fi acordate începând cu 1 ianuarie 2018 în baza Legii 153/2017”.

Sindicaliștii spun că protestele nu afectează capacitatea normală de intervenție de urgență.

La Buzău, protestul s-a desfăşurat în curtea Serviciului Judeţean de Ambulanţă și a început prin folosirea sistemelor acustice şi luminoase de pe ambulanţe timp de 30 de secunde. La ora 12.00, acţiunea de protest s-a încheiat în același mod, semnalele acustice şi luminoase ale ambulanţelor fiind pornite timp de un minut. Pe timpul protestului, manifestanții au fluturat stegulețe tricolore.

Ambulanțierii sunt nemulțumiți în primul rând de salarii. Ei susţin că veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri.

Angajații din Serviciile de Ambulanță mai spun că pierderea tichetelor de masă va determina, de asemenea, diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018.

Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de situaţia şi de starea parcului de ambulanţe. O problemă majoră, în opinia acestora, o reprezintă și deficitul de personal din sistem.

Sindicaliștii amenință că, în cazul în care guvernanții nu le vor soluționa revendicările vor recurge şi la alte forme de protest.

Şi angajaţii de la Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea au protestat joi, fără ca activitatea instituţiei să fie afectată.

La serviciul de Ambulanta Județean Prahova, aproximativ 50 de medici, asistenti si ambulantieri au participat la protestul organizat în curtea instituției. Ei au venit de acasă pentru a lua parte la acest protest și pentru a le transmite guvernanților mesajul cu revendicările lor.

Directorul Serviciului de Ambulanță Prahova, medicul Daniel Nicolae, a declarat că activitatea echipajelor de intervenții la cazurile de urgență nu este afectată. Acesta spune că niciunul dintre angajații repartizati pe cele 31 de ambulante care asigură urgențele nu participă la protest.

Serviciul de Ambulanță Prahova are 357 de angajați care asigură intervențiile într-un judet cu aproape un milion de locuitori.

Și în județul Timiș angajații Serviciului de Ambulanță s-au arătat nemulțumiți de condițiile lucru, dar și de starea proastă a mașinilor și de deficiențele sistemului de comunicații. Ambulanțierii timișeni spun că sunt nevoiți să lucreze pe mașini care ar fi trebuit scoase din uz, cum este cazul unor ambulanțe, unele ruginite, care au peste 500.000 de kilometri la bord. Șoferii spun că pe traseu este trimisă și o ambulanță lovită într-un accident.

Ambulanțierii mai reclamă sistemul de comunicații deficitar și spun că la furtuna din 17 septembrie mașinile nu au putut comunica cu nimeni din dispecerat timp de 20 de minute în condițiile în care au căzut sistemele de comunicații. Și ambulanțierii timișeni reclamă lipsa de personal din sistem și cer ca salariile lor să nu fie modificate de la 1 ianuarie 2018.

Și angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, aflaţi în afara orelor de muncă, au participat, joi, la protestul ambulanțierilor, timp de o oră, în curtea unităţii, ei pornind  sirenele maşinilor timp de 30 de secunde.

Protestatarii au cerut să nu li se reducă veniturile, solicitând, totodată, mai multe ambulanţe pentru intervenţii, dar şi un număr mai mare de angajaţi.

„Este o acţiune de sensibilizare a guvernanţilor. În primul rând, este vorba despre problemele de natură salarială şi mă refer la Legea 153, care urmează să intre în vigoare de anul viitor care prevede dispariţia unor sporuri cum este cel de condiţii deosebite pe care îl are personalul ambulanţelor, în cuantum de 75% este acesta şi potrivit legii va dispărea. Mai vorbim de sporul de 50 la sută pe care îl primesc cei din personalul TESA şi muncitorii, pentru încadarea serviciului de ambulanţei în unitate cu specific deosebit şi în conditii deosebite. Va însemna o scădere salarială destul de drastică, între 35 şi 45%, în condiţiile în care salariul mediu este undeva între 2.300 şi 3.300 de lei”, a spus liderul Sindicatului Ambulanţa Galaţi, Costel Şandru.

Protestarii au solicitat şi înnoirea parcului auto, dar şi creşterea numărului de salariaţi.

„Avem 50 de ambulanţe, din care sunt funcţionale 29 pentru că restul sunt în service. Din 2014 nu s-au mai cumpărat ambulanţe, este nevoie de noi maşini. Ca să nu mai spun că acum sunt circa 24 de angajaţi, dar este nevoie de o creştere la 330-350 de angajaţi”, a mai spus Şandru.

La acţiunea de protest au participat doar salariaţii aflaţi în afara orelor de lucru, astfel încât activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi nu a fost perturbată.

Citește și: REPORTAJ/ Vama Albița, principala poartă de intrare în UE, arată ca după bombardament

 
 

Urmărește-ne pe Google News