Paradoxal, elevii și preșcolarii care învață în această clădire din comuna Delești, fost magazin al actualului învățător și în care sunt și acum cabinele de vot de la alegerile din urmă cu un an, sunt aduși cu microbuzul dintr-un sat învecinat, unde au școală nouă și în care au frecventat cursurile timp de cinci ani. Acum însă, primăria refuză să o deschidă din cauza unor lucrări exterioare de executat, cum ar fi aleile împrejmuitoare.

Fără nicio sursă de încălzire și cu șoarecii la ei acasă

O clădire insalubră, fără nicio sursă de încălzire și cu șoarecii la ei acasă este unitatea de învățământ în care sunt nevoiți să stea zilnic la cursuri 18 copii de ciclu preșcolar și primar. În fapt, aceasta este școala și grădinița din satul Mănăstirea, comuna Delești. Deși construită undeva pe la începutul anilor ‘90, clădirea pare a fi veche de un secol, cu pereți crăpați și dușumele mucegăite. Într-una din săli învață șapte copii, de la clasele pregătitoare, a II-a și a IV-a.

Zgribuliți și cu căciulile pe cap din cauza frigului din ultimele zile, copiii învață în condiții inumane. Tabla este așezată pe niște scaune, iar în vecinătatea acesteia se află și acum cele două cabine de vot de la alegerile din urmă cu un an. Peisajul este întregit de o sobă din tablă, un godin pe care nimeni nu are curajul să-l folosească de frică să nu dea foc întregii școli.

Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea
Recomandări
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să rezolve problema care accelerează degradarea

Învățătorul copiilor, cel care a avut magazin sătesc chiar în școala în care predă, povestește că pe parcursul orelor scoate copiii din școală și-i aleargă prin curte ”pentru a-i mai dezmorți”.

”Din păcate, am început anul școlar cu multe promisiuni care nu s-au adeverit. Învățăm tot în școala veche, unde este tot frig. Foc nu se poate face pentru că scoate fum și este periculoasă pentru copii. Cum este afară este și înăuntru. Dacă o să plouă afară o să plouă și în sala de clasă. Mâncarea (n.red – cornul dat de Guvern) o ținem în cutii și umblă șoarecii pentru că școala nu este sigilată. Condițiile sunt vitrege. Noi așteptăm să ne mutăm în școala nouă pentru că nu se va mai putea învăța în această clădire. Copiii se plâng că le este frig, că nu pot scrie la tablă, merg tot timpul la baie. Nu se pot desfășura cursurile în condiții normale. Suntem în România 2017 și avem nevoie de condiții cât de cât mai bune pentru desfășurarea cursurilor”, susține învățătorul George Țarălungă.

În cealaltă sală de clasă învață, cel puțin teoretic, 11 copii de grădiniță, cu vârste cuprinse între trei și șase ani. Practic însă, la cursuri vin mult mai puțini preșcolari din cauza condițiilor vitrege în care învață.

”Nu vin din cauza frigului. Cei mai mulți sunt din satul învecinat, Fundătura, și părinții nu vor să-i lase de frică să nu se îmbolnăvească. Mai rău este că atunci când plouă afară plouă și în clasă”, ne-a mărturisit învățătoarea Luminița Ilăoanu.

În pofida stării jalnice în care se află școala, afară, la intrarea în clădire, flutură steagul Uniunii Europene care arată că și această unitate de învățământ face parte din comunitatea condusă de la Bruxelles.

Copiii care învață la Mănăstirea, aduși zilnic cu microbuzul din satul vecin

Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO
Recomandări
Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii din Valencia așteptau liniștiți la semafor | VIDEO

Situația copiilor de la școala din Mănăstirea te lasă cu gura căscată. Cei 11 preșcolari și elevi sunt aduși cu microbuzul școlar la cursuri din satul învecinat, Fundătura, unde au o școală nou construită, însă în care autoritățile locale au blocat accesul. În fapt, porțile acestei unități de învățământ au fost deschise timp de cinci ani, elevii fiind mutați în clădirea nouă în 2012, după ce vechea școală din sat a ars într-un incendiu.

Scoala Manastirea (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 17

Toate bune și frumoase până în februarie anul acesta, când primarul comunei i-a scos pe copii afară și a închis școala pe motiv că firma constructoare mai are de executat unele lucrări exterioare, cum ar fi trotuare și ziduri de sprijin. În consecință, elevii au fost mutați în școala din satul vecin, Mănăstirea, clădire care fusese abandonată și închisă de primărie de mai mulți ani.

Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux

Recomandări
Alexandr Stoianoglo, candidatul prorus la președinția Moldovei, sponsorizat cu bani din România. Afaceristul care i-a plătit o vacanță de lux


::placeholdeR–>

Pe lângă cei 11 elevi de clase pregătitoare, a II-a și a IV-a, alți 16 copii de clasele I și a III-a din satul Fundătura sunt duși la cursuri cu microbuzul la școala din alt sat învecinat, respectiv Hârsova.

Primar: ”Acea clădire nu mai figurează ca școală. În caz de forță majoră i-am băgat acolo. Eu am învățat în cocioabă”

Primarul comunei Delești, pe teritoriul căreia se află și școala din Mănăstirea, este preocupat în aceste zile de alte activități, cum ar fi pietruirea uliței care duce la locuința sa. Aflat la al treilea mandat de edil după ce a fost zeci de ani învățător în Hârsova, Gheorghe Ilieș nu vede atât de tragică situația de la Mănăstirea. Primarul se dă drept exemplu și spune că a învățat într-o cocioabă.

”În caz de forță majoră i-am băgat acolo (n.red – copiii în Școala Mănăstirea) pentru a putea face recepția la Școala Fundătura. Acea clădire nu mai figurează ca școală pentru că nici nu a mai fost unitate de învățământ 2-3 ani. Nu puteam băga copiii în școala de la Fundătura pentru că existau riscuri de accidente. De aceea i-am și mutat. Trebuia să mă asigur și eu. Până acum, nu i-am lăsat în școala nouă pentru că au fost mici probleme financiare. Constructorul nu a vrut să ne predea clădirea pentru că nu-i plătisem lucrările”, susține primarul Gheorghe Ilieș.

Edilul comunei Delești susține că, în cel mai scurt timp, elevii din Fundătura vor învăța în școala nouă din satul lor astfel încât nu vor mai fi nevoiți să facă naveta la Mănăstirea.

Șeful ISJ Vaslui: ”Școala din Mănăstirea trebuie închisă urgent”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui crede că școala din Mănăstirea trebuie închisă urgent, având în vedere riscurile la care sunt expuși copiii care învață în acea clădire.

”Problema nu ține de domeniul școlii, ci de cel al domnului primar. Copiii au fost mutați în februarie, cu promisiunea că în două luni va fi terminată școala de la Fundătura. Lucrările au fost terminate, însă dumnealui susține că nu pot fi mutați copiii acolo din cauza lipsei avizelor. În același timp, din 2012 până în februarie 2017 copiii au învățat în Școala Fundătura și nu văd de ce nu s-ar putea învăța în continuare, iar obținerea avizelor să se facă pe parcurs. Copiii sunt expuși unor riscuri enorme aici la școala din Mănăstirea”, a declarat pentru Libertarea directorul Școlii Coordonatoare Delești, Marius Dragomir.

Tot în comuna Delești, alți 11 copii de ciclu primar învață în fostul magazin al cooperației din satul Albești. Aici, ușile de la intrare sunt încuiate cu lacătul pus pe belciuge. În vecinătate însă, vechea fundație a școlii ce trebuia construită a fost dărâmată de primărie. În schimb, au rămas toaleta din fundul curții și fântâna care să arate localnicilor că acolo ar fi trebuit să existe o unitate nouă de învățământ.

Citește și:Povestea băiețelului de 8 ani care a murit încercând să-și protejeze sora mai mică de un abuz

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News