Cazul femeii de 49 de ani este considerat unul atipic de către medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, unitate unde pacienta a fost supusă unei intervenții chirurgicale și ulterior tratată.

Conducerea unității medicale susține că nimic din ceea ce s-a întâmplat postoperatoriu nu anunța acest deznodământ nefericit. Femeia trecuse cu bine de intervenția laparoscopică și fusese mutată de la Terapie intensivă în Cecția de chirurgie de unde ar fi urmat să fie externată.

Vasluianca de 49 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU pe 16 septembrie, cu dureri puternice în partea superioară a abdomenului, unul ”intens meteorizat”, grețuri și vărsături. Medicii care au consultat-o au trecut în fișa medicală ”suspiciune sindrom subocluziv”, efectuându-i și o radiografie abdominală, însă care a fost neconcludentă.

Specialiștii au decis internarea femeii, iar a doua zi au fost reluate investigații medicale, inclusiv ecograf, al căror rezultat, însă, nu concordau cu ”tabloul clinic al pacientei”, după cum afirmă reprezentanții spitalului.

”Pe 16, 17 și 18 septembrie s-a făcut tot ceea ce înseamnă investigații medicale pentru un rezultat pozitiv. Pe 19 septembrie, s-a intervenit prin laparotomie exploratorie, iar medicii au descoperit o peritonită cu o microperforație de colon transvers”, a declarat, luni, pentru Libertatea directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

După intervenția chirurgicală, femeia a fost mutată în Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI), unde cadrele medicale au îngrijit-o până pe 2 octombrie. Însă, în acest interval, femeii i-au apărut unele complicații la unul din plămâni, denumit de medici ”plămân de șoc”, care apare ”ca răspuns al organismului la o stare de stres indusă”, cauzată de anestezia operatorie și de intervenția chirugicală.

”Ca evoluție postoperatorie, putem spune că a fost una bună. Pacienta și-a reluat tranzitul și alimentația, fiindu-i scoase și tuburile de dren, cu posibilitatea de a fi transferată din Secția ATI”, susține medicul Lelia Croitoru.

În consecință, vasluianca a fost mutată pe 2 octombrie în Secția Chirurgie, iar în cursul nopții de 6 octombrie a suferit un stop cardio-respirator. Cadrele medicale au intervenit și, în pofida eforturilor, nu au mai putut-o salva pe femeie, fiind declarat decesul.

În privința cauzelor morții femeii, conducerea SJU Vaslui susține că sunt mai multe posibile variante, cum ar fi o tulburare de ritm cardiac sau o embolie pulmonară.

”Este un caz atipic ca evoluție. S-a făcut tot ce era de făcut din punct de vedere medical. S-a muncit pentru pacientă și suntem necăjiți că a fost un insucces terapeutic”, ne-a mai precizat directorul medical al spitalului din Vaslui.

La internarea sa, femeia a declarat medicilor că a mâncat alimente grase, motiv pentru care făcea o cură de slăbire cu bicarbonat, apă și lămâie pentru scăderea în greutate. Pentru perioada cât a stat internată, SJU Vaslui a cheltuit cu vasluianca de 49 de ani suma de 23.000 de lei.

Deși ar fi reclamat că medicii nu s-ar fi implicat pe cât trebuie în salvarea femeii, rudele acesteia nu au depus nicio plângere la conducerea spitalului.

Elena Popa începuse o cură de slăbire în care folosea bicarbonatul de sodiu alimentar.

Citește și: EXCLUSIV / O mamă și copiii ei au vrut să se sinucidă în Dunăre. Înainte de a intra îmbrăcați în apă, cei trei au băut sodă caustică

 
 

Urmărește-ne pe Google News