Directoarea din ANAF suspectată că a primit un milion de euro mită a fost denunțată de Irina Socol. Ancuța Anda Macovei nu este singura persoană cu funcții publice importante despre care fosta șefă de la Siveco Irina Socol susține că i-a dat mită. Socol a făcut mai multe denunțuri la DNA, unul dintre inculpații celebri aflați în vizorul anchetatorilor fiind fosta șefă a Autorității Electorale Permanente Ana Maria Pătru.
Un milion de euro plus vouchere la magazinul de lux Burberry, un pix Mont Blanc, o geantă de lux Luis Vuitton, un ipad, un Iphone, o pendulă, un şal şi o scrumieră de brand, fiecare valorând între 1.000 și 3.000 de euro. Aceasta este mita pe care directoarea din cadrul ANAF Ancuța Anda Macovei ar fi primit-o pentru sine și pentru un director economic din cadrul Autorității Naționale a vămilor de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să câștige contracte bănoase cu autoritatea vamală. Iar persoana care ar fi dat mita este nimeni alta decât fosta șefă a comapaniei Siveco Irina Socol, după cum reiese din motivarea Tribunalului Prahova, care a decis arestarea preventivă a Ancuței Macovei.
Irina Socol a povestit în fața anchetatorilor că banii nu i-au fost ceruți personal, ci prin intermediul a două persoane.
”Cu privire la inculpata Macovei Ancuţa, se mai arată în denunţul formulat de Irina Socol că s-a întâlnit de câteva ori şi cu aceasta la biroul din XXX, însă solicitările privind achitarea mitei de 25% din fiecare contract îi erau transmise denunţătoarei prin intermediul numiţilor XX sau XX, persoane aflate în relaţii apropiate cu inculpata, Dan Tuhar fiind directorul Departamentului de Vamă din cadrul X, care relaţiona des cu inculpata, prin prisma relaţiilor de serviciu”, se arată în documentul citat.
Mai mult, conform aceluiași document, martorii din dosar susțin că directoarea de la Fisc, despre care anchetatorii spun că a primit fabuloasa sumă de un milion de euro chiar la ea în birou, în plicuri ascunse printre pateuri și produse de patiserie, cerea în mod expres ce anume dorea să primească de la reprezentanții firmelor pe care le favoriza.
”Cu privire la bunurile remise inculpatei, bunuri pe care aceasta recunoaşte că le-a primit, valoarea acestora nefiind una simbolică specifică unor sărbători, martorul declară că aceste bunuri au fost solicitate de către inculpată şi că după respectarea fiecărei condiţii impuse de aceasta, contractul se derula în condiţii bune”, se mai arată în motivarea instanței.
Din același document reiese și că practicile directoarei erau conoscute și chiar încurajate nu doar de femeia de afaceri Irina Socol, ci și de către alți oameni de afaceri, martori în dosar.
Depozițiile date de toți aceștia i-au convins pe judecătorii de la Tribunalul Prahova să o aresteze preventiv pe Ancuța Anda Macovei. După trei nopți petrecute în spatele gratiilor, Macovei a fost scoasă din arestul Poliției Prahova și plasată în arest la domiciliu prin decizie definitivă a Curții de Apel Ploiești.