Potrivit ministrului ceh de interne Vít Rakušan, scopul este „să tulbure societatea și să inducă nervozitate și frică”.
El a adăugat că „poliția lucrează cu mai multe versiuni de anchetă”. Una dintre ele este că „atacul face parte dintr-o operațiune hibridă coordonată din Rusia sau altă țară”.
„Peste 2.500 de școli au primit astăzi un e-mail de amenințare”, a confirmat poliția cehă, pe X.
1/3 Přes 2500 škol dnes opět dostalo výhružný mail. V minulých dnech se tématu média a veřejnost ve velkém nevěnovala, a to je jediná účinná strategie – děkujeme za to.
— Policie ČR (@PolicieCZ) September 10, 2024
Ministerul de Interne și Departamentul Educației au pregătit o metodologie pentru școli cu privire la modul de a proceda în cazul unor amenințări similare.
Dacă ajung electronic, fie prin e-mail, mesaj text sau mesaj pe rețelele de socializare, școlile sunt sfătuite „să nu deschidă niciun atașament, să nu dea click pe linkuri și să informeze persoanele responsabile și poliția”.
Dacă este necesar, „conducerea școlii ar trebui să inițieze evacuarea conform procedurilor lor”. În metodologie, ministerele sfătuiesc și cum să se comunice cu elevii despre astfel de situații.
Polițiștii au îndemnat oamenii să nu împărtășească și să răspândească amenințările, pentru că „făptuitorul este interesat mai ales de atenția presei și a publicului”.
Ofițerii cehii cooperează cu partenerii lor slovaci încă de la început, deoarece e-mailurile cu amenințări cu bombă au fost primite și de sute de școli din Slovacia, săptămâna trecută.
De altfel, și în Slovacia e stare de alertă, după ce mai multe instituții, inclusiv palatul prezidențial, au primit amenințări cu „un nou 11 septembrie”. E-mailul trimis de o persoană neidentificată amenință cu „deturnarea a 3 avioane”.