34 la suta din totalul saracilor sunt copii
Ca cei patru copii pusi sa cerseasca sunt o multime, iar numarul minorilor care muncesc se ridica la aproape doua milioane, arata cifrele oficiale.
Studiile despre munca minorilor in Romania au fost comparate si a rezultat ca 34% din totalul saracilor sunt copii, adica traiesc sub pragul critic. Din acest motiv, ei incep sa munceasca de la varste foarte mici, majoritatea in agricultura, dar si in constructii sau comert. Se estimeaza ca circa 23% din cele 5,6 milioane de copii romani sunt activi „economic”, adica aduc bani in casa.
La tara, minorii incep sa munceasca de la 5 ani
In mediul rural, copiii incep sa munceasca de la 5-9 ani, ocupandu-se cu treburile gospodariei, hrana animalelor, munca la camp, comercializarea produselor etc., iar daca ei nu ar lucra cot la cot cu parintii, intreaga familie nu ar supravietui.
La oras, copiii sunt „angajati” ca vanzatori, chelneri, chiar si in constructii. Fenomenul copiilor strazii este dificil de evaluat, dar se estimeaza ca 40% din ei cersesc peste 8 ore zilnic.
Pe toti acesti copii, pericolele ii asteapta la colt de strada: se imbolnavesc de TBC, hepatita, boli de piele etc., sunt batuti sau agresati, rabda de foame. Organizatia „Salvati Copiii” afirma ca, din 55 de copii traficati, jumatate au fost implicati in prostitutie, folositi la cersit sau la comercializarea drogurilor. Comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est, Romania, Polonia si Rusia au cei mai multi copii care muncesc inca de la varste fragede.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!