- Poliția confirmă că dintre cei 16 accidentați înregistrați oficial în ultimii 5 ani pe un singur segment de drum, 14 traversau regulamentar, pe trecerea de pietoni!
- Oamenii din Valea Lupului cer pasarele, iar prefectul de Iași, Marian Șerbescu, susține: „Tehnic, nu ai loc ca să pui picioarele pasarelei”.
- El dă vina pe „niște inconștienți de șoferi” și adaugă: „Nu trebuie să facem un caz din asta”, deși cifrele reale ale accidentelor din zonă vorbesc despre un fenomen!
de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan
Puls 146.
Așa a început anul 2019 pentru Ana Maria Tănasă, fata de 18 ani paralizată după ce o mașină a zdrobit-o, în 2015, pe trecerea de pietoni din comuna Valea Lupului.
Drumul DE 583 de la ieșirea din Iași e un insectar care adună suferința pietonilor și anxietatea șoferilor.
„Chiar pe 1 ianuarie am chemat SMURD. Se simțea rău, i se mărise pulsul. Medicii au dus-o pe Ana la Unitatea de Primiri Urgențe”, povestește Fănică Olariu, capul familiei de țărani din Valea Lupului care a adoptat-o pe Ana, un copil părăsit de părinții săi naturali, de când avea 3 ani.
Acum, Ana e bine, adică nemișcată. Iar mâine va ajunge cu ambulanța la București, la clinica unde se tratează anual.
„Subiectul pasarelei îl lungiți de 10 ani!”
Prefectul de Iași, Marian Șerbescu, s-a întâlnit în decembrie 2018 cu locuitorii din Valea Lupului.
„Puneți o pasarelă!”, cer oamenii. La cât de circulat este drumul, peste 20.000 de mașini pe zi, aceasta este, spun ei, singura soluție care protejează și pietonii, și șoferii, și traficul.
„Tehnic, nu ai loc ca să pui picioarele pasarelei”, le răspunde Marian Șerbescu.
„Asta să ne spună un specialist, nu dumneavoastră, domnule prefect, sau primarul. Să vină un specialist”, ripostează cetățenii.
„Subiectul pasarelei îl lungiți de 10 ani! Că nu se poate. Că nu se poate. Că nu se poate! În celelalte țări civilizate, se poate realiza”, intervine un consilier local.
Prefectul: „Nu trebuie să facem un caz din asta!”
Presat din toate părțile, prefectul Marian Șerbescu încearcă să reducă problema: „Pentru niște inconștienți, că n-am cum să le spun altfel, care merg cu viteză. Pentru niște inconștienți nu trebuie, cum să spun, să facem un caz din asta!”.
În sală se stârnește rumoarea, oamenii protestează: „Cum să nu fie un caz?!”.
Pentru că, de fapt, sunt mult mai multe cazuri, iar prefectul Șerbescu nu discuta cu dimensiunea reală a fenomenului pe masă. Cu numele victimelor și cu numărul accidentelor.
Libertatea a obținut cifrele oficiale ale accidentelor din Valea Lupului de la Inspectoratul de Poliție Județean Iași.
Numerele și cazurile atestă gravitatea situației, „nu trebuie să facem un caz din asta”, cum spune prefectul Șerbescu!
Din 18 accidente, 16 oameni traversau regulamentar!
„În ultimii 5 ani, pe DE 583, în localitatea Valea Lupului, au fost înregistrate 18 evenimente rutiere, în care au fost implicați pietoni”, spune Poliția.
„În 16 dintre aceste accidente, principala cauză a fost «neacordare prioritate pietoni», fiind soldate cu decesul a două persoane, rănirea gravă a 7 persoane și rănirea ușoară a 7 persoane”
IPJ Iași
În doar două accidente, din 18, culpa a fost a pietonilor implicați.
Ana Maria Tănasă face parte din „rănirile grave”. Dacă așa se poate numi tetrapareza spastică. Fata de 18 ani stă întinsă pe pat și poate doar să clipească și să-și miște, cu mare greutate, gâtul.
Izbitura la care i-a fost supus creierul i-a redus, potrivit medicilor care o îngrijesc, funcția cognitivă la nivelul unui copil preșcolar.
Asistenta ucisă pe aceeași trecere de pietoni
Tot la răniri grave intră și bărbatul accidentat pe 23 martie 2018, pe aceeași trecere de pietoni din Valea Lupului.
Cu câteva luni înainte, pe 9 noiembrie 2017, asistenta medicală Elena Ibănişteanu a fost omorâtă, pe aceeași trecere de pietoni.
Iar pe 4 decembrie 2018, cu o zi înainte de întâlnirea de la Prefectură, o fată de 18 ani este lovită tot pe zebră. „Ea prezintă fractură deschisă gamba dreaptă, fractură de bazin, hematom epicranian, o fractură S5 fără deplasare, o fractură la extremitatea proximală humerus, o fractură cominutivă, diafiză tibie și peroneu cu angulare”, notează site-ul bzi.ro.
„Puteți să-l chemați drumul ăla intergalactic, interstelar, supraeuropean, chiar nu ne interesează ce denumire îi dați! Drumul există ca atare și noi murim acolo”
Cetățean din Valea Lupului, către Marian Șerbescu, prefectul de Iași.
Vezi declarațiile incredibile ale prefectului față de problema accidentelor:
Citește și: