În cursul zilei de 2 septembrie, drapelele sunt arborate în bernă la toate sediile instituţiilor publice, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, iar posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul.
În ziua de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia arborării drapelului României în bernă. Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reamintit posturilor de radio şi televiziune obligaţia de a-şi adapta programele pentru a respecta doliul naţional din România, pe 2 septembrie.
”Ca urmare a Hotărârii Guvernului nr. 607 din data de 31.08.2016 prin care ziua de 2 septembrie 2016 a fost declarată zi de doliu naţional pe teritoriul României în memoria cetăţenilor români decedaţi în urma cutremurului din Italia din data de 24 august 2016 şi în semn de solidaritate cu poporul italian, Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte posturilor naţionale de radio şi de televiziune obligaţia de a-şi adapta programele în mod corespunzător”, a transmis CNA.
11 români au murit în cutremurul din Italia. Alungați de-acasă de neajunsuri, toți cei 11 români care și-au pierdut viața în cutremurul devastator din Italia reușiseră să-și facă familiile mândre de curajul pe care l-au avut să plece singuri, într-un loc atât de străin, doar ca să-i ajute. Șapte dintre ei au fost aduși ieri acasă în sicrie, iar rudele nu au putut suporta gândul că au pierdut oameni atât de dragi.
Printre ei Maricica Iosub (35 ani), din Botoșani, deplânsă de frații pe care i-a ajutat necondiționat, vreme de 15 ani, de când era plecată în Italia. unul din fraţii fetei, care a dorit ca tânăra să fie depusă la el acasă. Deşi aproape secaţi de lacrimi şi putere, fraţii tinerei au izbucnit în lacrimi la vederea maşinii mortuare şi la gândul că era ultima oară când sora lor Maricica se întorcea acasă. Vecinii s-au strâns și ei în stradă și o plâng pe femeia în vârstă de 35 de ani.
„Au crescut fără mamă și s-au descurtat și ei cum au putut. Au plecat fiecare în străinătate pentru a-și câștiga o bucată de pâine, pentru că aici în Avrameni nu aveau ce face”, spune una dintre vecine. Sicriul cu trupul Maricicăi a fost scos din mașină de rude și dus în casă, acesta fiind încasetat, astfel că familia nu îşi va putea lua rămas bun cum se cuvine de la iubita lor Maricica. Alături, cele două surori Lilioara şi Iuliana și cei doi frați, costel şi florin, nu-și pot stăpâni lacrimile. „A fost liantul familiei. Şi-a sacrificat ea viaţa personală şi a avut grijă de toţi. Pe toţi ne ajuta şi ea a ţinut familia asta unită. Era cel mai bun copil dintre noi”, a spus printre lacrimi Costel Iosub, fratele tinerei.
Elena Olaru (67 ani), din Bacău, lucra de 10 ani în Italia pentru a-și ajuta nepotul bolnav de leucemie. “Are o fată pe care a adoptat-o, cu ani în urmă, şi care s-a căsătorit – locuiesc toţii în Asău – şi care are un băieţel, despre care am înţeles că are leucemie. De asta se şi tot ducea în Italia, să strângă un bani, să facă faţă cu cheltuielile, cu analizele. Băieţelul nu are mai mult de cinci-şase ani”, a declarat primarul comunei Asău, de unde era originară românca.
Steluța Novac, (47 ani), din Vaslui, va fi îngropată și ea în satul natal. Muncea de opt ani ca îngrijitoare și era fericită că părinții ei pot duce o viață fără griji cu ajutorul ei. Violeta Moldovan (37 ani), din Neamț, îngrijea persoane vârstnice în Italia.
“A fost în concediu, acasă, după patru ani. A mers să îngrijească mormintele celor dragi, din cimitir, era foarte bucuroasă că a reuşit să-şi vadă părinţii. Nu pot să cred că am primit această veste teribilă. Suntem devastaţi”, a declarat, pentru Mediafax, sora ei.
Marele ei vis era să-și renoveze casa pe care o construise cot la cot cu soțul ei. Simona Păunescu (43 de ani) şi Victor Păunescu (52 de ani) sunt plânși în Vâlcea de către rude, cărora li s-a recomandat să nu deschidă sicriele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro