Ziua şi nenorocirea pe şosele. Aşa se întâmplă de ani buni, chiar dacă agenţii de la „Rutieră” sunt cu sutele pe şosele. Indiferenţa unora dintre cei care se urcă la volan, neatenţia pietonilor sau bicicliştilor duc, în multe cazuri, la nenorociri, în urma cărora familii îşi plâng morţii sau îşi vizitează rudele la spital.
3.155 de accidente grave, de la începutul anului
Potrivit datele Poliţiei, în speţă ale celor de la Direcţia Rutieră, de la începutul anului şi până la mijlocul lunii iunie a acestui an, în România au avut loc 3.155 de accidente rutiere grave, în urma cărora 678 de oameni au murit, iar 2.989 au fost grav răniţi. La un calcul simplu, observăm că, în fiecare zi, pe şosele din ţară au loc, în medie, 20 de accidente grave.
„Am scos mai mulţi oameni în teren, inclusiv cu radare, tocmai pentru a-i descuraja pe şoferii viteyomani. Am făcut multe acţiuni de prevenire, le-am explicat tuturor participanţilor la trafic unde se poate ajunge dacă aceştia comit abateri sau infracţiuni când sunt la volan”, au declarat, pentru Libertatea, reprezentanţi al Poliţiei Rutiere.
Peste 1.900 de tragedii au fost provocate de şoferiţe
Datele oficiale ale IGPR arată că, în primele cinci luni ale anului, din totalul accidentelor grave petrecute pe drumurile din România, 1.935 au fost din vina conducătoarelor de autovehicule. În urma tragediilor ale căror protagoniste nefericite au fost şoferiţele, 453 de persoane au murit, 2.316 au fost rănite grav şi 1.916 au fost rănite ușor.
Cauzele sunt viteza, neacordarea de prioritate şi neatenţia pietonilor
Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave comise de femei au fost viteza neadaptată la condițiile de drum (406 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 128 de persoane, rănirea gravă a 565 de persoane și rănirea ușoară a altor 540), neacordarea priorității de trecere pietonilor (267 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 26 de persoane, rănirea gravă a 264 de persoane și rănirea ușoară a altor 27) și traversarea neregulamentară a pietonilor (249 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 47 de persoane, rănirea gravă a 207 persoane și rănirea ușoară a altor 6).
De asemenea, în aceeași perioadă a anului 2017, au fost înregistrate 1.881 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 385 de persoane, rănirea gravă a 2.263 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.166.
„Femeile sunt mai precaute la volan”
Chiar şi în aceste condiţii, femeile sunt mult mai atente la volan. „Femeile sunt mai precaute la volan și se ghidează mai puțin după instinctele primare. De cealaltă parte, bărbații cu vârste între 18 și 40 de ani manifestă un comportament mult mai agresiv şi sunt pregătiți să-și asume riscuri majore”, sunt de părere psihologii.