”Acum 20 de ani se lansa Parteneriatul Strategic RO-US, care a marcat decisiv evoluţia noastră. Continuăm aprofundarea sa, în beneficiul României!”, a scris preşedintel Iohannis pe Twitter.
Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unitea fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Statelor Unite de atunci, Bill Clinton. Președintele României era Emil Constantinescu.
Câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Emil Constantinescu, la 17 noiembrie 1996, a deschis toate uşile pentru România, comentează dcnews.ro.
În perioada 1996-2000, relaţia privilegiată cu SUA s-a manifestat nu numai la nivelul politic, prin rezervarea unei poziţii de lider regional pentru România. În domeniul militar, ea a permis reformarea Armatei şi transformarea ei într-o structură compatibilă cu cea a ţărilor membre NATO şi, bineînţeles, reformarea serviciilor de informaţii.
În domeniul economic, a contribuit la salvarea de la faliment a sistemului financiar-bancar şi a condus la creşterea volumului de investiţii americane în ţara noastră. În domeniul juridic, sprijinul american în lupta împotriva corupţiei a fost semnificativ.
Şi, nu în cele din urmă, organizaţiile neguvernamentale americane au susţinut, prin toate mijloacele pe care le aveau la îndemână, renaşterea societăţii civile în România, mai spune sursa citată.
“Nu putem staţiona pe linii lăturalnice, aşteptând să treacă pe lângă noi trenul istoriei”, declara preşedintele Emil Constantinescu pe 11 iulie 1997, în faţa celor peste 100 000 de români adunaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi toate străzile din jur, pentru a asista la lansarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.
“Acest parteneriat este important pentru America, deoarece România este importantă pentru America. Prin sine şi ca un model într-o regiune problematică a lumii. Vizita mea este scurtă, dar prietenia noastră va trece proba timpului. Atât timp cât mergeţi pe lungul drum al democraţiei, America vă va fi alături!”, spunea, la rândul său, Bill Clinton, tot în Piaţa Universităţii.
Vizita a fost urmată de un schimb de scrisori între secretarul de stat american, Madeleine Albright, şi ministrul român de externe, din acel moment, Adrian Severin, informează news.ro.
Citește și… Lovitură pentru români! Măsura pregătită de Guvern care omoară creșterile salariale, firmele și locurile de muncă
Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene şi canadiene al secretarului de stat, Marc Grossman, a efectuat o vizită la Bucureşti în octombrie 1997.
Cu această ocazie au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, mai spune sursa citată.
Vizita de stat a preşedintelui Emil Constantinescu în Statele Unite din 1998 şi apoi, un an mai târziu, decizia fermă ca România să se comporte ca un membru de facto al NATO în războiul din Iugoslavia, au consolidat acest parteneriat.
“E important că sărbătorim 20 de ani de parteneriat. Acest parteneriat cu SUA a modelat România aşa cum este astăzi, o democraţie solidă, cu o economie sustenabilă”, afirma actualul preşedintele al României, Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale la Casa Albă, de la începutul lunii iunie, la întâlnirea cu președintele american Donald Trump.
DC News a prezentat un fragment referitor la Parteneriatul strategic româno-american, din filmul documentar „The Turning Point: Romania-NATO 1996-2000”, prezentat în octombrie 2014 la School of Foreign Service (Georgetown University, Washington) și School of Law (New York University):
Citește și… DNA a făcut anunțul astăzi. Este vizat Liviu Dragnea