Pe 18 august se împlinesc două decenii de la moartea muzicologului, realizatorului radio-TV Iosif Sava. A rămas cunoscut publicului larg în urma celebrelor sale „Serate Muzicale”, emisiuni difuzate de TVR din anii ’80, până în 1996.
Iosif Sava, pe numele său real Iosif Segal, s-a născut pe 15 februarie 1933, în Iaşi, urmaş al unei familii de muzicieni profesionişti, a căror activitate se întindea pe ultimii 400 de ani. Tatăl său a fost multă vreme violonist la Filarmonica din Iași. Bunicul său, care a fost unul din colaboratorii lui Gavriil Musicescu, a condus corul Mitropoliei din Iași. Străbunicul său a fost printre primii absolvenți ai Conservatorului înființat de Al.I. Cuza.
„Am trăit în mediu muzical de copil, iar în anii războiului, cînd a fost foarte greu, am făcut muzică în şcoala primară şi chiar în primele clase de liceu. După război, am fost elev la clasa de pian a Conservatorului din Iaşi, până în 1950, cînd acesta s-a desfiinţat. În casă se cânta permanent. Eu am cântat la violă, am studiat pianul”, povestea Iosif Sava în jurnalele sale.
În anul 1939, la vârsta de doar 6 ani, Iosif Sava cânta la orga bisericii catolice din Iaşi. În anii Războiului a studiat la Conservatorul Municipal din Iaşi, iar în perioada 1945-1947, a frecventat cursurile Academiei de Muzică „George Enescu“ din Iaşi. Anii 1947-1949 îl găseau studiind la Institutul de Artă din Iaşi.
În 1951, se mută la Bucureşti şi colaborează ca editor muzical la Radiodifuziunea Română şi la ziarul „Scânteia Tineretului” – la secţia de ştiinţă şi cultură -, unde are ocazia să întâlnească mari personalităţi ale timpului
În paralel, în perioada 1951 – 1955, a studiat la Facultatea de Filosofie de la Universitatea Bucureşti. Între anii 1962 – 1966, a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, cu Constantin Constantinescu (teorie și solfegiu), Achim Stoia (armonie, contrapunct, forme muzicale) şi George Pascu (istoria muzicii, muzică de cameră).
În anul 1968 se transferă la Radiodifuziune, iar începând cu anul 1972, a realizat aici programul săptămânal „Invitaţiile Eutherpei“, dar, în paralel, şi emisiunile „Cronica muzicală“ şi „Viaţa muzicală în actualitate“. În perioada 1974 – 1987, a fost clavecinist şi pianist al mai multor formaţii de muzică de cameră, precum Ars Rediviva, Quodlibet Musicum și Consortium Violae, şi a fost partener de muzică de cameră al multor soliști români de marcă. A realizat turnee artistice în Bulgaria, Germania, Italia, Țările de Jos, Spania, Elveția, Cuba și U.R.S.S.
În anul 1980 şi-a început activitatea la televiziune, pe programul 2 al TVR, unde a realizat săptămânal „Serata muzicală TV“. Aceasta rivaliza cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Ulterior, emisiunea a fost scoasă din grilă între anii 1985 – 1990 şi s-a încheiat în mai 1998.
În perioada 1990-1993, Iosif Sava a fost redactor-șef al Departamentului de Muzică din TVR, iar din 1993 până în 1998, a îndeplinit funcţia de redactor-șef al redacției culturale TVR. În ziua când a împlinit 65 de ani, conducerea TVR l-a pensionat fără explicații. „După 30 de ani de radio şi televiziune, în care nu am lipsit o săptămână, s-a renunţat la mine cu atâta uşurinţă. Aceasta este marea mândrie a vieţii mele: glasul meu nu a lipsit nici o săptămână de pe posturi, chiar atunci când, 4 luni am fost în spital – la ora 11 am fost operat şi seara trimiteam banda la Radio. Despărţirea a fost bruscă şi inechitabilă“ – mărturisea Iosif Sava într-un interviu.
Chiar dacă ulterior emisiunea sa a fost mutată pe postul Pro TV şi apoi pe Acasă TV, sub titulatura “Salonul muzical Acasă – Lista lui Sava”, „Seratele” sale sunt considerate cele mai valoroase emisiuni culturale pe care le-a cunoscut televiziunea din România.
Concedierea intempestivă a fost urmată de o îmbolnăvire la fel de neaşteptată. Inițial, a fost diagnosticat cu „ocluzie intestinală“. Operația a fost un succes, dar Iosif Sava contactase, ulterior intervenţiei chirugicale, o infecţie nosocomială, luată în Clinica de Chirurgie. S-a stins din viaţă pe 18 august 1998, iar trupul neînsufleţit a fost înhumat la Cimitirul Filantropia.
Începând cu anul 2005, Școala de muzică și arte plastice nr.1 din București a primit numele de „Iosif Sava” în memoria marelui muzicolog român și se află în parteneriat cu fundația ce-i poartă numele. Numele lui Iosif Sava a fost atribuit unei piațete de lângă Universitatea Națională de Muzică București. Tot aici, a fost amplasat şi un bust al marelui muzicolog, numit simplu – „Om de cultură”.
Anul trecut, TVR a reluat seria de emisiuni realizate de Iosif Sava, prezentând două sezoane din „Seratele Muzicale”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro