4. Îți îmbunătățești digestia
Potrivit speciașitilor de la Universitatea Bristol, beneficiile pedalatului sunt mult mai profunde. “Activitatea fizică ajută la scăderea timpului în care se face digestia, limitând de asemenea și cantitatea de apă care se reabsoarbe în organism”, explică Ana Raimundo, gastroenterolog în cadrul Harley Street.
5. Îți îmbunătățești capacitățile cerebrale
Un studiu efectuat de Universitatea Illinois a demonstrat că îmbunătățirea cu 5% a capacității cardio-respiratorii prin pedalat duce la creșterea cu 15% a capacității mentale. Acest lucru este posibil deoarece hippocampusul – zona responsabilă cu memoria- este stimulat să creeze noi celule cerebrale care se deteriorează începând cu vârsta de 30 de ani. “Oxigenarea celulelor creierului demonstrează faptul că exercițiile fizice pot împiedica dezvoltarea maladiei Alzheimer”, spune autorul studiului, Arthur Kramer.
6. Capeți rezistență crescută la boli
“Exercițiul fizic moderat ajută celulele albe să devină mai active și mult mai alerte față de potențialii agenți patogeni”, spune Cath Collins, dietetician șef al spitalului St George din Londra. De asemenea, potrivit unui studiu elaborat de Universitatea din Carolina de Nord, cei care pedalează timp de 30 de minute, cinci zile pe săptămână, au o perioadă de convalescență mult mai scurtă.
7. Trăiești mai mult
Oamenii de știință ai Kings College din Londra au comparat 2.400 de gemeni identici și au aflat că cei care au pedalat timp de 45 de minute pe săptămână erau, din punct de vedere biologic, cu 9 ani mai tineri, chiar și după adăugarea altor factor de risc ca fumatul sau indicele de masă corporală. “Cei care fac exerciții fizice în mod regulat au un grad de risc mult mai scăzut față de bolile cardiovasculare, diabetul de tip II, toate formele de cancer, hipertensiune arterială și obezitate. Organismul devine mult mai eficient în ceea ce privește sistemul imunitar și regenerarea celulelor”, a spus Lynn Cherkas, cercetătoarea care a condus studiul.
8. Protejezi mediul înconjurător
Doar pe locul destinat unui automobil pot fi parcate până la 20 de biciclete. De asemenea, pentru realizarea unui biciclete sunt folosite doar 5 procente din materialele și energia necesare pentru fabricarea unui automobil, iar o bicicletă are zero emisii. Bicicletele sunt mult mai eficente, cu acelasi efort pe care îl faci mergând poți parcurge o distanță de trei ori mai mare.
9. Îți protejezi inima
Conform datelor publicate de Universitatea Purdue (Indiana, SUA) practicarea zilnică a ciclismului reduce cu 50% riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. De asemenea, potrivit Fundației Britanice pentru Inimă, aproximativ 10.000 din cazurile fatale de infarct ar putea fi evitate dacă oamenii ar încerca să se mențină în formă.
10. Eviți poluarea
Poate te gândesti că bicicliștii sunt mult mai expuși la poluarea decât pasagerii din transportul în comun sau automobile. Un studiu elaborat de Imperial College din Londra, a demonstrate că tocmai pasagerii din autobuze și taxiuri sunt cei care inhalează mai multe particule și CO2 decât bicicliștii sau pietonii. În medie, pasagerii din taxiuri inspiră peste 100.000 de particule ultrafine/centrimetru cub, cei din autobuze puțin sub 100.000, iar cei din autoturimele personale în jur de 40.000. Cantitatea de particule inspirată de un ciclist este de doar 8.000/centrimetru cub.
11. Îi ajuți pe ceilalți
Mulți bicicliști își canalizează efortul în acțini de strângere de fonduri pentru cei mai puțin norocoși. Cursa de biciclete dintre Londra și Brighton a adunat de-a lungul timpului (1980 și până în prezent) peste 40 de milioane de lire sterline care au fost donați către Fundația Britanică pentru Inimă.
12. Te menții în formă fără prea mult efort
Practicat zi de zi, ciclismul are un impact deosebit asupra condiției fizice. Conform Fundației Forumului Național pentru Bolilor Coronariene din SUA, cei care pedalează zilnic se bucură de o condiție fizică asemănătoare cu cea a unei persoane mai tinere cu 10 ani.
13. Plămânii lucrează mai eficient
Ciclism regulat te ajută să iti consolidezi sistemului cardiovascular în timp, astfel încât să permită inimii și plămânilor să lucreze mai mult eficient pentru a trimite mai mult oxigen acolo unde este nevoie, mai repede. Acest lucru înseamnă că poti face mai multe exerciții pentru mai puțin efort. Cât de bine sună?
14. Arzi mai multe grăsimi
Cercetătorii au descoperit că rata metabolimului nu este ridicată doar în timpul pedalatului, ci își păstrează nivelul ridicat mai multe ore după aceea. De asemenea, un studiu recent a aratat ca cicliștii care au introdus în plimbările lor intervale mai rapide de pedalat au ars de trei ori și jumătate mai multe grăsimi decât cei care au pedalat în mod constant, dar într-un ritm mai lent.
15. Dezvolți o atitudine pozitivă
Bicicleta poate înlocui cu success o dependență dăunătoare cum ar fi țigări, alcool sau consumul de prea mult ciocolată, spune William Glasser, autor cărții Dependența pozitivă. Rezultatul? Ești un om mai sănătos și mai fericit.
16. Iei deciziile corecte
Scriitorii, muzicienii, artiștii sau managerii de top se folosesc de exercițiile fizice pentru depășirea blocajelor mentale și luarea unor decizii corecte. După doar 25 de minute de exerciții aerobice este imposibil să nu ai o idee salvatoare.
17. Îți faci prieteni mai ușor
Partea socială a ciclismului face la fel de mult bine ca și efortul fizic. După un studiu care a durat nouă ani, oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard au demonstrat faptul că oamenii cu mai mulți prieteni își reduc riscul de deces timpuriu cu 60% și au un sistem imunitar mai bun.
18. Combați depresia
Chiar dacă ești nefericit, atunci când te sui pe șa pedalatul îți va ridica moralul. „Doar trei sesiuni de 30 de minute pe săptămână pot fi suficiente pentru a oferi oamenilor imboldul moral de care au nevoie”, explica Andrew McCulloch, director executiv al Fundatiei de Sănătate Mintală.
19. Combați senzația de oboseală
Poate părea puțin deplasat, dar dacă te simțiți prea obosit pentru o plimbare, cel mai bun lucru pe care îl poti face este să mergi plimbare. Activitatea fizica chiar și pentru câteva minute este un apel de trezire surprinzător de eficient.
20. Petreci mai mult timp cu partenerul/partenera ta sau familia
Multe cupluri au una sau două “întâlniri” pe bicicletă în fiecare săptămână. Și are sens: exercițiu ajută la eliberare hormonilor fericirii, așa că după o plimbare veți avea cele mai bune sentimente față de celălalt.