Guvernul României a adoptat luni, 27 iunie, OUG privind autoritățile care vor înființa și vor gestiona Cloud-ul guvernamental, platforma în valoare de peste 500 de milioane de euro ce va găzdui sistemele IT ale instituțiilor publice centrale. 

20 de ONG-uri, între care Funky Citizens, ActiveWatch și Centrul pentru Studiul Democrației, au transmis o petiție colectivă prin care solicită Avocatului Poporului, Renate Weber, să evalueze oportunitatea de a contesta ordonanța la Curtea Constituțională a României (CCR).

„Nu se justifică urgența”

Unul dintre motivele invocate de organizațiile semnatare este că nu se justifică urgența actului normativ și subliniază că argumentul folosit de Guvern – depășirea termenului propus în cadrul PNRR, prin care este finanțat proiectul – nu stă în picioare.

„Primul draft al actualului act normativ a apărut în februarie, iar apoi a fost pus în dezbatere publică la jumătatea lunii martie. După patru luni, în care practic nu s-a dezbătut nimic, este ridicolă pretenția Guvernului că este vorba de o urgență ce nu suferă amânare”, scriu ONG-urile.

Nici măcar termenele din PNRR, care au fost asumate de către România, fără a preciza că vreunul din actele normative ar trebui să fie trecut printr-o procedură de urgență, nu justifică adoptarea acestui act normativ fără contribuția Parlamentului și fără o dezbatere largă a acestui proiect.

Din petiția ONG-urilor:

SRI primește atribuții în plus

Semnatarii mai arată că, potrivit Constituției, nu se pot adopta prin OUG acte normative care pot afecta drepturile fundamentale.

Ordonanța în cauză, publicată marți, 28 iunie, în Monitorul Oficial, reglementează inclusiv aspecte legate de prelucrarea datelor personale și implicarea serviciilor secrete în acest proces, aspecte care pot aduce atingere dreptului la viața privată, se arată în petiție.

ONG-urile atrag atenția și asupra faptului că proiectul creează atribuții suplimentare pentru SRI, de asigurare a „securității cibernetice a Cloud-ului”, deși unica obligație legală a instituției este de a desfășura „activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor”.

Practic, SRI nu poate garanta nici respectarea principiilor prelucrării datelor personale și nici îndeplinirea obligației de securitate a datelor.

Din petiția ONG-urilor: 

Ministrul Burduja: Românii vor ști cine și de ce le-a accesat datele personale

Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Luni, după adoptarea ordonanței de urgență în Guvern, ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a dat asigurări că cetățenii vor fi notificați despre cine le-a accesat datele personale, când și cu ce motiv.

„În momentul în care o instituție a statului accesează, prelucrează datele unui cetățean, acel cetățean va avea acces la un jurnal imutabil, deci de neșters, prin care va vedea cine i-a accesat acele date, când și cu ce motiv și va fi notificat în acest sens. Am preluat acest model de la alte state, unde deja funcționează, inclusiv vecinii noștri din Republica Moldova au un astfel de sistem”, a declarat Burduja, potrivit HotNews

Urmărește-ne pe Google News