Transsexualii care vor sa devina ?de sex opus? au de asteptat cativa ani buni. Pentru ca bisturiul este abia ultima etapa.
Elena Alexa
Toata procedura schimbarii de sex cere timp, rabdare si bani. Pana sa ajunga insa pe masa de operatie, transsexualii au insa de parcurs o serie de etape, de trecut prin mai multe comisii si de asteptat chiar cativa ani de zile. Pentru ca nu oricine se poate trezi dimineata ?croit? sa-si schimbe structura aparatului genital si apoi, in cateva zile, sa se si reintegreze in societate pe post de ?neo-femeie? sau ?neo-barbat?.
Conf. dr. Ioan Lascar (foto), seful Clinicii de chirurgie plastica reconstructiva de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti spune ca, in prezent, pe lista de asteptare pentru o operatie de schimbare de sex sunt 20 de pacienti. ?Toti au varste pana in 30 de ani si majoritatea sunt barbati care vor sa devina femei. Problema este ca, pana la operatia propriu-zisa, mai au foarte mult de asteptat. Doar trei dintre ei sunt aproape de aceasta etapa, ei obtinandu-si deja hotararea judecatoreasca. La bisturiu nu se ajunge imediat. Sunt o serie de comisii si de examinari prin care ei trebuie sa treaca. Transsexualismul e o boala psihica. Diferenta fata de celelalte afectiuni din acasta categorie este faptul ca se poate beneficia de tratament chirurgical?, ne-a explicat conf. dr. Ioan Lascar, chirurgul care a realizat, la noi in tara, in urma cu sase ani, prima operatie de schimbare de sex. Este vorba despre cazul celebrei ?Sorina?.
Primul drum pe care un pacient hotarat sa devina ?neo-femeie? sau ?neo-barbat? e la psihiatru. Si nu pentru ca ar fi catalogat drept nebun. Psihiatrul trebuie sa decida cat de importanta este tendinta pacientului, dorinta sau motivatia sa de a-si schimba sexul. Aceste persoane se considera neimplinite, deci nu au eficienta in activitatile pe care le fac, nu se pot integra perfect in nici un mediu. Pacientii trec prin mai multe controale, sunt spitalizati si examinati de mai multi specialisti. Pentru aceasta etapa, ultimul pas este o evaluare, facuta de o comisie unica pe tara.
Cand psihiatrii si-au incheiat misiunea, pacientii ?incap? pe mainile endocrinologilor. Li se fac investigatii hormonale amanuntite si toate rezultatele analizelor sunt centralizate intr-un dosar care ajunge pe masa Comisiei Nationale de Medicina Legala, care decide daca operatia se poate face sau nu. Atunci cand pacientului i-a fost aplicata ?eticheta? transsexual, el mai are doar sa deschida actiune in justitie, pentru ca judecatorii sa-i certifice schimbarea de sex.
Operatia in sine este doar un pas, desi cel mai important. Nici dupa interventia chirurgicala lucrurile nu intra in normal peste noapte. ?Pacientii mai au inca de urmat un drum lung. Ei trebuie reeducati, trebuie sa urmeze tratamente hormonale si apoi ajutati sa se reintegreze in societate?, ne-a mai spus Ioan Lascar.
?Traseul? chirurgical in sensul femeie-barbat este infinit mai complicat decat cealalta transformare. Daca un fost reprezentant al sexului tare devine femeie ?cu acte-n regula? in urma unei singure interventii chirurgicale (care dureaza in jur de 10 ore), operatia inversa presupune mai multi timpi operatori.

 
 

Urmărește-ne pe Google News