Peste 20 de grupuri de cercetători lucrează la vaccinul care, dacă își va dovedi eficiența, ar putea preveni o nouă pandemie precum cea pe care omenirea încă o traversează și care a făcut până acum peste 4 milioane de morți la nivel global, conform Worldometers.
Serul este menit să asigure o protecție largă față de contaminarea cu multiple tipuri de coronavirus, familia virală din care face parte și SARS-CoV-2.
Practic, dacă demersurile savanților vor avea succes, data viitoare când un coronavirus va trece de la animal la om – cea mai probabilă cauză a actualei pandemii -, va exista un vaccin care să fie folosit imediat.
Fondurile pentru pentru această cercetare avansată vin de la Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI), care a alocat 200 de milioane de dolari pentru dezvoltarea vaccinurilor care să asigure o protecție largă față de infecția cu mai multe virusuri.
CEPI a fost fondată în 2017 printr-o colaborare între Wellcome Trust, fundația lui Bill și a Melindei Gates, și mai multe state, având ca scop finanțarea cercetării vaccinurilor pentru boli emergente.
Potrivit unui șef din cadrul CEPI, Nick Jackson, oamenii de știință ar putea crea un vaccin complet testat, care să funcționeze împotriva tuturor coronavirusurilor, în trei până la cinci ani.
Jackson a explicat pentru Business Insider că un astfel de ser ar putea acoperi „majoritatea amenințărilor reprezentate de coronavirusuri cunoscute” și dacă va fi într-adevăr unul de succes, va asigura protecție și față de virusuri care încă nu se cunosc.
Totodată, Nick Jackson spune că intenția CEPI este să contribuie la crearea unui vaccin pentru fiecare potențială amenințare viitoare reprezentată de un virus, creând „biblioteci” de vaccinuri în puncte geografice strategice din întreaga lume.
„Deci, dacă «boala X» apare în Africa subsahariană, avem o soluție în «biblioteca» noastră care poate fi folosită imediat”, a precizat Jackson.
Kirsty Le Doare, profesor de vaccinologie și imunologie la Imperial College din Londra, este mai puțin optimistă în privința orizontului de timp în care va fi disponibil un vaccin care să protejeze oamenii de mai multe tipuri de coronavirus.
Ea a declarat pentru Business Insider că este nevoie de cinci până la zece ani de investiții constante pentru dezvoltarea unui astfel de ser, precizând că „din punct de vedere științific, a existat mereu oportunitatea” creării unui vaccin, însă au lipsit investițiile.
Un vaccin împotriva tuturor coronavirusurilor, imposibil de creat
Nick Jackson a mai declarat că dezvoltarea unui vaccin „universal” împotriva absolut tuturor coronavirusurilor este o idee „irealizabilă”, pentru că familia acestor virusuri este extrem de mare.
Doar în ultimii zece ani, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite ale Americii a identificat sute de coronavirusuri noi.
Foto: EPA