de Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan

E o singură coadă în Piaţa Ferentari. La tombolă.

Tragerea la sorţi are loc pe o roată a norocului care se învârte, ca în bâlciurile de pe vremuri.

Trotinetele, care au costat în total 11.300 de euro s-au epuizat deja. Şi, atunci, oamenii primarului Florea au lipit o foaie pe care au scris, acolo, „tricou”.

Roata se învârte şi poţi câştiga tricou, tricou, ghiozdan sau tricou.

Pe tricouri scrie „Zilele recoltei” pe faţă şi, pe spate, „#refresh5”, sloganul primarului.

Tricourile primite de participanţii la tombolă

Şi lumea stă în rând. Unii se-ntorc după alte 10-15 minute, apoi le împart hainele şi celor mai bătrâni. Alţii refuză politicos, „nu mă încape, tată, tricoul ăsta, uite ce burtă am!”, alţii sună acasă şi se laudă că au capturat rufele.

20.000 euro a plătit Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural, pentru tricourile inscripţionate „#refresh5”

Zilele Recoltei au tricouri chinezeşti, dar nu au recoltă. Există un singur singur stand cu legume şi fructe.

Mai e un vânzător de must care dă şi struguri „fffff dulci„. Şi nişte dovleci ornamentali. Plus tarabele cu kurtos kalacs, clătite şi grătar.

Promovarea „produselor tradiţionale”, unul dintre justificările organizării acestei sărbători în Sectorul 5, atinge cote suprarealiste când ajungi la standurile cu sutiene şi chiloţi chinezeşti!

Şi sunt cele mai multe, chiar la intrarea în festival, adică flancul stâng al halei Pieţei Ferentari.

Toată recolta de la Zilele Recoltei

33.000 euro cu speech de pe Google

Ultima lovitură e scena din fundal.

Un fundal pe care-l vezi cu greu din cauza soarelui, un fundal în care-şi face loc Margherita din Clejani. Margherita e fata Vioricăi şi a lui Ioniţă din Clejani, cei doi soţi cu statut special la ultimele spectacole din Sectorul 5.

La Zilele Sectorului, acum o lună, au încasat 15.000 euro.

Iar duminică, cu viramente către o firmă şi o asociaţie, Primăria le-a dat 33.000 euro! În total, aproape 50.000 euro pentru două zile în care au dat reprezentaţii în faţa câtorva sute de oameni.

Frumoasa Margherita din Clejani pe scena ediţiei cu numărul trei a Zilelor Recoltei

„Potrivit tradiţiei populare, cele mai multe dintre „ritualuri” încep imediat după 14 septembrie, când deja oamenii câmpului fac loc în hambare pentru noua recoltă. Cel mai frumos moment al lunii este culesul viilor, iar la sate încă se mai păstrează ritualurile vechi, din credinţa că astfel spiritele naturii vor fi mulţumite şi vor aduce şi anul viitor o recoltă bogată”, îşi începe Margherita speechul.

Un speech pe care, cu un copy-paste, îl găsim, în formulă identică, în articolul „Tradiţii şi superstiţii de echinocţiul de toamnă: Începe culesul în podgorii, se bat nucii şi se adună merele şi gutuile” de pe Ziarul Evenimentul, Ziarul Unirea şi realitatea.net.

O singură frază nu e de pe Google.

„Aplauze furtunoase pentru domnul primar Daniel Florea!”.

Şi-aşa se duc primele mii de euro.

Un stand de la Zilele Recoltei. Unul dintre cele 15

Public puţin şi blazat

Apoi, pe scenă intră „profesorul, mentorul şi tatăl meu, Ioniţă de la Clejani”, cum e prezentat acesta de fiică. Ioniţă promite „un show de zile mari” cu „multe surprize”.

Instrumentiştii fac treabă bună, însă, în soarele începutului de octombrie, din public îi privesc mai puţini oameni decât la o nuntă obişnuită dintr-un sat de Bărăgan, deşi Margherita anunţase că „suntem în inima Sectorului 5!”.

Inimă care, mângâiată de scârţâitul tramvaiului 23, de fumul romantic de grătar şi amorţeala oamenilor, a pompat încă 200.000 euro pentru Ziua Recoltei fără recoltă.


Citeşte şi:

 
 

Urmărește-ne pe Google News