Anunțul lui Lucian Bode a venit în aceeași zi în care un medic de familie din Dâmbovița a fost dus la audieri, fiind acuzat că ar fi vaccinat fictiv mai mulți fotbaliști de la clubul de fotbal FC Pucioasa, din liga a treia.
„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița pun în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în localitățile Pucioasa, Corbii Mari și Aninoasa, din județul Dâmbovița, la persoane bănuite de înșelăciune, fals intelectual și fals informatic”, a transmis, joi, IPJ Dâmbovița.
Numărul persoanelor care au ales să cumpere certificate de vaccinare false la nivelul țării este însă mult mai mare. Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, au fost deschise 200 de dosare penale, în care sunt cercetate 400 de persoane.
„Structurile MAI desfășoară mai multe acțiuni pentru combaterea infracțiunilor legate de adeverințele/certificatele false de vaccinare. Domnul Lucian Bode a atras atenția că scopul acțiunilor MAI este să limiteze la minimum posibil practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false prin care sunt puși în pericol toți cei din jur”, se arată în comunicatul transmis de MAI.
Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Arad că astfel de acțiuni trebuie sancționate drastic de către autorități.
„Este regretabil acest lucru, sunt situaţii punctuale. Corpul medical se delimitează clar de astfel de acţiuni care nu fac altceva decât să decredibilizeze toată munca colegilor noştri din această perioadă. Pe de altă parte, cred că astfel de acţiuni trebuie identificate şi sancţionate cât mai drastic posibil, însă fac apel la colegii noştri, personalul medical care primeşte astfel de solicitări, să anunţe instituţiile abilitate să ia măsuri în acest sens. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu fac altceva decât să dea nişte bani, cumpărându-şi astfel un risc să se îmbolnăvească, să ajungă la spital şi chiar să-şi piardă viaţa”, a declarat Valeriu Gheorhiță, joi, potrivit ziarului AradonOnline.
O reacție a venit, joi, și din partea lui Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și unul dintre coordonatorii campaniei de vaccinare anti-COVID.
„Este în primul rând un gest imoral pentru cei care acceptă să facă așa ceva, pentru cei care fac parte din corpul medical. Este dezonorant pentru profesie. Vreau să atrag atenția spre următorul aspect, pentru toți cei care încearcă să-și procure un certificat digital în acest fel: sistemele pe care le avem îi vor identifica mai devreme sau mai târziu. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, însă în schimb dorește să beneficieze la punctul de trecere a frontierei de facilitățile acestui certificat digital, are celelalte două opțiuni”, a precizat Andrei Baciu, într-o intervenție la Digi24.
Zilele trecute, o investigație realizată de Digi24 a scos la iveală modul în care oamenii reușeau să facă rost de adeverințe de vaccinare fără să se fi imunizat.
În schimbul a 100 de euro, o rețea de falsificatori întocmesc certificate false de vaccinare, aparent eliberate de Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, care atestă că persoana respectivă a fost vaccinată cu Johnson & Johnson. Falsificatorii acționează pe aplicația rusească Telegram, într-un grup cu peste 600 de membri.