Cele 17 angiografe aflate din 2015 în centre universitare medicale din România vor putea fi în sfârșit utilizate integral, după ce a fost deblocat proiectul finanţat din bugetul Ministerului Cercetării. În prezent, se derulează licitațiile pentru consumabile şi servicii de mentenanță pentru cele 17 angiografe, în valoare de 2 milioane de euro fiecare.
Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a anunțat, luni, la Galaţi, că faza a doua a proiectului, cea referitoare la consumabile, la mentenanţă, la întreţinere, fusese blocată și că, în sfârșit, a fost deblocat și acest proiect.
„Faza a doua a proiectului, cea referitoare la consumabile, la mentenanţă, la întreţinere a fost blocată. Deci se consideră că am adus aparatul, l-am montat, l-am băgat în priză şi de acum treaba e rezolvată. Dar nu e rezolvată, asta înseamnă mentenanţă continuă, înseamnaă calificarea specialiştilor, înseamnă substamţă de contratst, radioizotopicul cu care se lucrează, de marcare şi tratament, subansamblele speciale etc”, a spus ministrul.
„Deci aveau aparatele şi în unele locuri unde existau şi oameni şi niste resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate şi este păcat de Dumnezeu să ţii un instrument de 2 milioane de euro, să te uiţi la el, dar care poate să facă o grămadă de lucruri pentru că acesta este un proiect de cercetare cu finananţare integral de la bugetul Cercetării, cu aplicaţii în diagnoză şi tratament. Am deblocat şi acest proiect; asta înseamnă 17 angiografe în toată România, inclusiv unul la Galaţi”, a mai spus ministrul Cercetării.
Citește și Povestea Gherghinei, pensionara de 93 de ani care mănâncă o dată pe zi, dar a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro